ОП – Бургас образува досъдебно производство за това, че частен съдебен изпълнител не е изпълнил служебните си задължения и е превишил правата си, за да набави за другиго имотна облага. Случаят касае незаконосъобразна промяна на собствеността на  либийския танкер в Бургаския залив. Предстои да бъдат повдигнати обвинения и на други длъжностни лица.

Окръжна прокуратура – Бургас образува досъдебно производство за това, че през периода 10.03.2018 г.  – 30.08.2018 г. в гр. Бургас, длъжностно лице (частен съдебен изпълнител) не е изпълнило служебните си задължения и е превишило правата си, с цел да набави за другиго  облага и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици – престъпление по чл. 282, ал. 1 от НК.

Случаят касае изпълнително производство, образувано в Районен съд – Бургас, по искане на българско дружество, претендиращо обезпечаване на свой дълг в размер на 9 250 362 американски долара, с твърдение че  му се дължи от търговско дружество, собственост на Либийската държава. Според взискателя, този дълг е бил обезпечен с ипотека върху плавателен съд – танкер. Спорът по изпълнителното дело е касаел искането претендираният дълг да бъде реализиран с промяна на собствеността върху плавателния съд. Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Въпреки този влязъл в законна сила съдебен акт, частен съдебен изпълнител от град Бургас е провел незаконосъобразни действия по реализация на публична продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество. Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България. 

Досъдебното производство е образувано след постъпил в Прокуратурата сигнал от страна на адвокати, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на Либийската държава. Той е получен в прокуратурата на 21.12.2018 г. По него още същия ден е разпоредено извършване на проверка.

Образуваното дело е възложено за разследване на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжена прокуратура – Бургас, тъй като се отличава с висока фактическа и правна сложност.

Преди броени дни, в навечерието на Коледа, към либийски танкер, закотвен в Бургаския залив, се приближава патрулен катер на Гранична полиция. В него има въоръжени полицаи, охранители и цивилни лица. След разпореждане от граничните, либийците се подчиняват на заповедта да допуснат полицаите на борд. По стълбата обаче се качва група от около 30 лица, въоръжени с различни оръжия, сред които и униформени служители на „Гранична полиция“, както и един инспектор от „Морска администрация“ Бургас. Мутрите с тях се ползват със специално внимание и видими привилегии от страна на държавните служители, разказват от екипажа. Капитанът, помощниците му и моряците са заплашвани, псувани, удряни и насилствено свалени от кораба. По техните показания, въоръжените с огнестрелно оръжие мъже са се държали като нападатели – демонстративно агресивно и грубо. Те буквално са окупирали кораба и са предупредили всички, че нямат право да се обаждат никому по телефоните си, заплашвайки ги с насочени дула. Всички от BADR са свалени на брега под строй и репатрирани от България. 62 000 тонният танкер напуска българските териториални води под панамски флаг, със сменено име на BDIN и с украинско командване на 27 декември.

Предисторията на атаката в мафиотски стил срещу либийския танкер BADR е епична и стига до далечната 1992 г. Тогава бившата скандално емблематична с криминално източване на национален капитал държавна фирма от времето на соца „Булгаргеомин“ предявява претенции срещу либийската морска компания за около 9 млн. $. Тази претенция се оспорва от либийската страна, водят се дела на територията на Арабската джамахирия. Всичко постепенно потъва в годините и превратностите на динамичните промени протекли и в двете бивши соц. държави. Четвърт век по-късно обаче в България се появява едно дружество, регистрирано по закона за задълженията и договорите /ДЗЗД/ със същото наименование както бившия държавен холдинг, но без да има никаква юридическа правоприемност с него – „Булгаргеомин ЛТД“ ДЗЗД. Консорциумът е съставен от 3 частни фирми с кратка история, но предявява претенции изведнъж към претенциите на външнотърговската фирма на НРБ – „Булгаргеомин“. За да бъде удовлетворена претенцията е избран злополучния либийски танкер, влязъл в Бургаското пристанище по редовен курс през ноември месец 2017 г. Оттогава корабът е арестуван по искане на едноименното ДЗЗД с цел обезпечение на бъдещ иск и стоеше закотвен и арестуван със заповед на Морска администрация. „Булгаргеомин ЛТД“ ДЗЗД се обосновава в предявения си иск по договор за учредена морска ипотека между тях и либийската компания с претенция за 9 230 362 $. Именно на базата на този иск по ипотекарно право, бургаският съд допуска обезпечението, а „Морска администрация“ арестува танкера. Последвалата дълга съдебна сага, завършва с освобождаване на кораба от арест след окончателно решение на ВКС. Още в същия ден обаче са предявени нови претенции към кораба, но чрез бургаския ЧСИ Тотко Колев, който е образувал дело за продажба на кораба по искане на взискателя и въз основа на официалната ипотека, която той е показал. Следва повторното му арестуване по искане на ЧСИ. (тук)

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.