Бойко Борисов на тръгване вчера от PR-срещата си на стълбите на частна болница с болния от COVID кмет на Пловдив Здравко Димитров заръча да се тиражират лъжи: "Обяснявайте, че недостиг на лекарства няма, но има презапасяване. За всички видове ваксини сме платили. Излезе ли добра ваксина - ще я имаме.".

”Недостигът на лекарства е нормално явление. Трябва да го управляваме адекватно и не бива да го отричаме. Ще направя и аналог с проверката, която беше разпореден от Върховна административна прокуратура" заяви председателят на Българският фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова пред БНТ.

По думите й недостиг има за някои лекарства и затова здравният министър е организирал срещата между фармацевтите и търговците на едро, както и производител на нискомолекулен хепарин.

"Целта на тази среща беше да се създадат канали, чрез които да се гарантира, че бременни с придобита или вродена тромбофилия ще получат нужните лекарства. Искам да попитам, ако няма недостиг, каква беше целта на тази среща?!".

Проф. Серебезова каза, че се забелязва недостиг на някои антибиотици и на нискомолекулен хепарин, жизнено необходим за някои бременни. Тя коментира и дефицита на лекарства в аптечната мрежа, като изтъкна три възможни хипотези за това: някои търговци на едро да изнасят лекарства поради интерес от ценовата разлика, липса на система, която да следи наличностите в мрежата, както и повишеното потребление поради епидемичната ситуация.

"Няма в момента заповед, която да ограничава износа на лекарства. Фармацевтичният съюз неколкократно е предлагал различни законодателни проблеми, които да не поставят фармацевтите в ситуация, в която да правят моралния избор дали върне човек, който има нужда от лекарства или да поеме риск от глоба от няколко хиляди лева", подчерта председателят на Българския фармацевтичен съюз..

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.