„Има договорка между партиите да протакват мандата и да отидем на избори напролет. Политиците говорят едно, изявяват желания да правят съдебна реформа, но на практика се получава съвсем друго. Това е България, която си съдадохме и всички партии в Парламента поддържат този модел. Има фиксация единствено в Гешев и нито една партия не представя визия за съдебна реформа. Тежките проблеми си продължават и никакви обвинения за сериозна корупция не сме чули. С острия си тон към партиите президентът се опитва да изчисти това петно, което си лепна с ПП и евентуално да готви свой политически проект, защото мандатът му бавно изтича.“

С прависта и председател на Гражданско движение “Ние, гражданите“ Даниел Божилов разговаряме за всеобщия хаос и борба на всеки срещу всеки в държавата, за размитата отговорност на институциите и професорския ремикс, който наблюдаваме.

Даниел Божилов пред LIBERTA.BG...

-    Господин Божилов, в момента всички наблюдаваме скеча „търси се правителство“ и си задаваме въпроса: Ще намали ли токсичността на ГЕРБ (по димите на ПП и ДБ, че ГЕРБ е "токсична партия" - бел. р.) проф. Николай Габровски в качеството си на премиер, ако разбира се съумее да реализира кабинет?

-    Кабинет дали ще се случи не е ясно, по-скоро нещата сочат, че има някаква договорка между всички партии да протакват мандата и да отидем на избори на пролет. А що се отнася  до проф. Габровски, горе-долу гледаме някакъв ремикс на проф. Герджиков. На практика ГЕРБ поставя начело човек с един добър бек граунд, като така се надява да се позиционира по-добре в пространството и да покаже някакво желание, че иска да направи правителство и да постигне някакъв консенсус, но от това нищо няма да се получи.

   А как тълкувате саможертвата му да бъде „премиер под наем“, въпреки блестящата му кариера и добро финансово положение, което беше видно от участията му  във фирми?

-    Когато се запознах с биографията на проф. Габровски, той е симпатизант на ГЕРБ от доста време. И това не е толкова изненадващо. Просто тази партия по една, или друга причина, му харесва и явно му харесва Бойко Борисов. Той явно показва афинитета си към ГЕРБ, който  така или инач  е демонстрирал и във времето.

-    През изминалата седмица стана ясно, че и този път ни се размина Шенген, заради „не“-то на Австрия и Нидерландия. Има ли, обаче, и позитивна страна този отказ, такава, че политиците ни да се постреснат и да се захванат с  пряката си работа в полза на хората? Или това е комсомолски блян?

-    Въпреки, че в общественото пространство от различни партии и централи се опитаха да внесат и тези въпроси, те не са пряко свързани с Шенген. Сега виждаме как ДБ за сетен път се хваща да експонира темата "Съдебна реформа" и там съдебната реформа не е част от Шенген. Там изискванията са различни. Между ГЕРБ и ПП виждаме едно прехвърляне на топката. Истината е, че в конкретната ситуация България формално покрива изискванията ,но просто Холандия и Австрия по някакви техни политически причини решиха да ни допуснат. А дали има позитив, това трудно може да се каже – Шенген е една такава свободна зона за придвижване, което би дало доста позитиви, а за негативи, честно казано, аз не се сещам.

-    Негативите са в смисъл като последица, за това става дума?

-    Да, негативи от неприемането ни ще има.

-    Шенген не е свързан с правосъдната реформа и това е така. Но всички политици се гневят на Нидерландия и се преструват, че всичко ни е наред и сме изпълнили техническите параметри за този прием. Не виждат ли липсата на върховенство на закона и  драстичната корупция, като причина за всеобщия хаос, в който тънем вече повече от 30 години?

-    По принцип това не е изненада. Виждаме го вече 32 години. Политиците говорят едно, изявяват някакви желания да правят уж реформа, но на практика се получава нещо друго. Тук се говори за някакъв преход, което е преминаване от една система в друга. А реално това, което е в България, този модел с корупцията, със злоупотребите - това е системата, това е България, която ние си създадохме и всички партии, които са в Парламента поддържат този модел, независимо от това, какво говорят. Защото ако човек реално се вгледа в детайлите, вижда, че съдебната система не работи. Ние имаме една фиксация единствено в Гешев и нито една парламентарно представена партия не показва някаква визия за съдебна реформа. Защото те нямат идея да променят съдебната система, те искат да сменят главния прокурор. Което само по себе си няма да промени нищо. Същото е и със законността. В България знаем, че няма законност, че съдът се  влияе от едни куп външни фактори, а това никой няма намерение да го промени.

-    Но ДБ в лицето на съпредседателя Христо Иванов често повтаря, че Гешев не е сърцевината на проблема и че неговата личност не е свързана с въпроса за правосъдната реформа, а начина, по който се избира фигурата на главния прокурор и контрола му?

-    Това сега го смениха като плоча, след препоръките, които им даде Венецианската комисия, защото тя не прие предложенията, които внесоха съвместно с ПП. А те бяха изцяло с акцент Гешев, но Венецианската комисия им казаха, че това не е никаква съдебна реформа.  Въпреки това, те смениха плочата, но продължават фиксацията върху фигурата му. Сериозни проблеми има в съдилищата. Реално прокуратурата може да направи доста неща, но правораздаването е резултат от дейността на съда. А по тази тема те не обелват и дума, защото ситуацията им е абсолютно удобна.

-    В общата „дигитална какофония“, както я определи един интелектуалец, виждаме забързаност и учестени акции и на самия Гешев-конференции, лекции, акции срещу дрогата, нетипични участия. Даже имаше  и един панегирик в сайта "Епицентър" за това, че само Гешев в момента отстоява държавността, каквото и да значи това. Да не би пък той да се е постреснал и да се поставя пред Брюксел?

-    По-скоро Гешев си прави някакъв собствен  пиар. Да, правят акции и подобни акции сме виждали през годините, но те като цяло имат незначителни резултати. А тежките проблеми, които си ги има, си продължават и никакви обвинения за сериозна корупция не сме чули. А този проблем не само че не е решен, но и в последните години ескалира. Но там виновници не се търсят.

-    И в цялата тази епична борба на всеки срещу всеки се включи и президентът с остър тон към  ПП, ДБ и БСП. Какви са причините да го прави, след като той категорично отрече да е от любов към ГЕРБ?

-    Аз също се съмнявам, че това е от любов към ГЕРБ, но президентът с времето и с толкова много служебни правителства придоби апетит към изпълнителната власт.  И дотолкова, доколкото той беше баячката на коалицията ПП, ДБ и БСП, се мъчи да изчисти името си от изключително негативните резултати, които те постигнаха. Защото те тръгнаха с едни обещания, които бяха подменени и се получи нещо съвсем друго. По-скоро е опит да се поизчисти от това петно, което си лепна и евентуално да започне да готви свой политически проект, защото неговия мандат бавно изтича.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.