Пред сградата на Топлофикация - София лидерът на ПП "Изправи се България" Мая Манолова и нейни съпартийци ритуално изгориха близо 1000 надписани сметки за парно като част от кампанията "Не плащай". Тя подчерта, че кампанията преминава към ефективни действия.

"Изгаряме фактури на "Топлофикация-София", които са с надписано ДДС. Това са фактури, с които гражданите на София са ограбени с плюс 11%. Това са измамни фактури с грабителско 20% ДДС", каза Манолова. По думите й, процентът е трябвало да бъде намален на 9. Лидерът на ПП "Изправи се България" призова "Топлофикация" да изпрати на софийските граждани коректните сметки за парно. Тя предупреди, че следващото изгаряне на фактури ще бъде пред Столична община.

Подумите на Манолова, ако след 2 октомври не се приеме предложеният от "Изправи се България" Закон за извънредната ситуация в енергийния и водния сектор и държавата не поеме цялото увеличение на битовите сметки, ще се премине към ефективни действия и гражданско неподчинение от гражданите, които няма да могат да плащат сметките си през зимата. По думите на лидера на Изправи се България и европейските институции са признали нуждата от извънредно законодателство, както и провала си по отношение регулацията на цената на тока спредложението и гражданите и малките фирми да се върнат на регулирания пазар на ел. енергия.

Мая Манолова обобщи целите на кампанията Не плащай до: намаляване на сметките, разобличаване на монополистите, орязване печалбите им и подкрепа за енергийно бедните.

Манолова призова столичани за масово горене на сметките от Топлофикация 

Изправи се България: Не плащай!

„Всички знаем, че Топлофикация ограбва българските граждани с 11% ДДС и продължава грабежа докрай. А Общината и КЕВР си затварят очите.“ – така коментира лидерът на Изправи се България първопричината за провеждане на кампанията „Не плащай“ и призова столичани на 16 септември, в 14:30 ч. пред Топлофикация-София за масово горене на сметки.

От Изправи се България коментират като подозрителна гробовната тишина по отношение изравнителните сметки за парно, както от страна на Топлофикация, така и от КЕВР и Столична община, която е принципал на дружеството.

„Този грабеж трябва да бъде прекратен и разобличен.“ – коментира възмутено Манолова. За обикновения българин е невъзможно да плаща свръхповишените сметки за парно, ток, газ, дърва за огрев, пелети и т.н. Време е хората да се изправят и да заявят, че няма да плащат надписани сметки.

В отговор на въпрос какво ще се случи с натрупаните лихви върху неплатените сметки, Мая Манолова заяви ,че очаква натискът върху Топлофикация, КЕВР и Столичния общински съвет да продължи и призова съвестните общински съветници да внесат за разглеждане извънредно решение да не се начисляват лихви върху сметките на хора след 14ти септември, докато Топлофикация не си поправи коректно фактурите .

Кампанията „Не плащай“ вече се простира и по отношение на сметките на водата – цената й скочи с 60%. От Изправи се България е подаден сигнал в прокуратурата за увеличението на водата в Бургас, а в обл. Велико Търново хората бяха принудени да плащат вода, която не са ползвали в продължение на месеци. Няма как да караме хората да плащат служебно начислени фактури.
Ако след 2 октомври правителството не приеме да поеме цялото увеличение на сметките за всички енергийно-бедни, които вече наброяват повече от 3 млн. българи ,ще се премине към ефективни действия и гражданско неподчинение.

Важен приоритет в спасителния план на Изправи се България е заложен за повишаването на доходите и преизчисление на пенсиите спрямо осигурителен доход от 2021г. „Хората в страната гледат с насмешка на повишението от 8% на пенсиите „и това при положение, че официално инфлацията вече е 18%“.

„Извънредните мерки, за които призоваваме са резултат от извънредните печалби на шепа олигарси и в резултат на извънредното обедняване на българските граждани.“ – каза Манолова. Изправи се България от миналата година говорят, че пазара за електрическа енергия и борсата за газ трябва да бъдат заменени от други регулации.

На финала на разговора, Манолова коментира, че социологиите отдавна са загубили доверието ѝ, още от времето за кметски избори в София през 2019г, когато в деня на изборите социолозите вещаеха разлика от 14-16% с Фандъкова, а крайните резултати с всички манипулации отчетоха едва 4% разлика. Манолова потвърди, че няма съмнение, че на тези избори хората ще гласуват полезно за самите себе си – не за големите партии, които са продали интересите им, а за тези, които са доказали, че се борят за самите хора.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.