За да се хвали днес българският премиер, че "през 2020 г. България ще е единствената страна в ЕС, чийто дефицит няма да надвишава 3% от брутния вътрешен продукт", означава, че за 10 години начело на България той нито е разбрал философията и принципите на бюджетното управление и политика, а още по-малко разбира уникалната грандиозност на системната икономическа, финансова и социална криза, която е на път да обхване и третото ни десетилетие от 21-я век.

Да не говоря за невероятната угроза от продължаването на уникалната коронавирусна пандемия, конкретната и реална заплаха за здравето на хиляди български граждани и възможността за колапс на цялата ни здравна система.

"Щял да изправи България след кризата!"???

Защо не я изправи преди кризата?

Защо не я изправи след кризата от 2008-2010?

За кои наивници са тези празни приказки?

Ние сме реално застрашени и до 2030 г. да продължим да се влачим на последното място в Европа, ако продължаваме с досегашния икономически модел и с неговите политически екзекутори.

За да се задържат на власт и за да спечелят избори, политиците са готови да обещаят практически всичко, безкрайни правителствени разходи и социални подаръци на едни, свиване на бюджета за други, натрупване на външни задължения, които друг ще плаща.

Но, нека никой не забравя, че този тип евтино, некомпетентно, хаотично и популистко управление ще остави поколения от данъкоплатци, от български граждани, които ще получат задълженията да изплащат натрупаните дългове, да се справят с нерешените крупни проблеми, със закъснелите структурни реформи, заради своето собствено лековерие и наивност.

Това е много страшно за България, но засега не виждам реалистичен и прецизен план и конкретни действия, този процес да бъде спрян и едно ново управление да поеме кормилото на България час по-скоро.

Проф. Димитър М. Иванов
/Доктор на икономическите науки/

5 Ноември, 2020 г.
Лондон - София

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.