След почти цяла година безсмислено протакане, мнозинството в Общинския съвет в Бургас най-после взе решение, с което може да сложи край на заплетения казус със собствеността върху единствения общински път до плажа край „сараите“ в парк „Росенец“.

На последната общинска сесия Константин Бачийски, председател  на групата на ПП „Средна европейска класа“, внесе в местния парламент извънредна докладна по темата. Така той изпълни обещанието си, което даде на българските граждани след последното съдебно заседание по случая.

С докладната той предложи на съветниците да задължат юристите на Общински съвет Бургас да поискат от съда извършването на инцидентен контрол за валидност на Решението за прехвърляне на пътя към „сараите“ от публична в частна собственост /по т. 3 от т. 41 по Протокол № 9 /28.04.2020/ и да го обяви за нищожно.

„През цялото време това беше най-силният коз на администрацията и за мен е необяснимо защо до момента нейните юристи не се възползваха нито веднъж от възможността да разрешат случая в полза на обществения интерес“ – коментира Бачийски.

С решението си от април миналата година мнозинството в Общинския съвет практически превърна част от крайбрежието на парк „Росенец“ в напълно недостъпна територия за българските граждани. Тогава чрез гласуване единственият път, публична собственост, който води до общински паркинг и до брега на морето в близост до „сараите“, изведнъж беше даден в частни ръце.

Ето защо Константин Бачийски и граждани блокираха изпълнението на това срамно решение, като обжалваха с всички възможни средства този акт и вкараха казуса в съда, където се търси решение на случая повече от година. Последното заседание по едно от делата беше на 18 май.

Тогава след поредния отказ на юристите на Общинския съвет да използват това свое предимство съветникът от „Средна европейска класа“ се зарече, че ще внесе докладна, с която ще поиска от Общинския съвет да задължи общинската администрация да поиска съдебен контрол за законосъобразност на миналогодишното решение на мнозинството.

На проведената на 26 май общинска сесия с гласуването „ЗА“  извънредната докладна съветниците практически създадоха възможност всичко да се върне в изходната си точка, т.е към положението преди месец април 2020 год.

„Дали заради обществения натиск или заради внезапно проговорилата им съвест, а може би заради близостта до предсрочните избори съветниците от мнозинството взеха правилно решение“ – сподели Бачийски, според когото ефектът от това действие е следният:

Ако съдът обяви за нищожно миналогодишното решение за прехвърляне на спорния общински път в Росенец в частни ръце, тогава ще се обезсмислят всички текущи дела, включително обжалванията от фирмите „Стрейтлайн“ и „Хермес Солар“, които представляват интересите на собствениците на „сараите“.

„Обещах, че въпреки натиска няма да се откажа от това да бъде възстановена справедливостта в Росенец. Започнах тази битка преди повече от година, тогава когато почти всички се страхуваха да се противопоставят на това безобразие. Боря се ежедневно против беззаконието и ще продължа да го правя. Преди година бях сам, но се радвам, че вече имам подкрепата на десетки хиляди българи  от цялата страна“– заяви Константин Бачийски.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.