След проведени съвместни действия на ГДБОП и специализираната прокуратура е установена и задържана организирана престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления. Интересното в случая е, че става въпрос за сделки, касаещи строително-монтажни работи и саниране.

От една страна са поставени участници в групата, а от другата – различни общини в страната, поясни заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Разследването е започнало през октомври миналата година, а в хода му служителите от сектор „Данъчни престъпления“ в ГДБОП развиват придобитата информация и изясняват механизма на престъплението – групата е учредявала търговски дружества на имената на лица с нисък социален статус за строително-ремонтни дейности или саниране и чрез тях кандидатствали за съответните дейности, допълни главен комисар Ивайло Спиридонов. След изпълнение на възложените обществени поръчки, съответно фирмите издавали фактури, по които възложителите плащали по банков път. Тези фактури обаче не се осчетоводявали от фирмите, не се вписвали в счетоводните им регистри. Така се избягвало установяването и плащането на съответните данъчни задължения. 

Само едно от дружествата, а те са около 20, контролирано от групата, не е внесло ДДС в бюджета в размер за над 380 хиляди лева, уточни прокурор Кирил Пейчинов. Четирима от участниците в престъпната схема са привлечени към наказателна отговорност, на двама от тях е повдигнато обвинение за извършване на данъчно престъпление, а едно от лицата – за изпиране на пари.

Операцията е проведена на 17 и 18 декември на територията на страната. Претърсени са множество адреси и автомобили, ползвани от групата.  От банкови касети са иззети над 750 хиляди лева и 120 златни турски монети с лика на Ататюрк.

Операцията е част от съвместните усилия на институциите по една от приоритетните задачи – подобряване на фикса на страната и дисциплиниране на фирмите.

“Само тази година са запорирани и иззети по дела на Специализираната прокуратура парични суми за над 50-60 млн.лв. Това за нас е важна насока за работа и приоритет на Специализираната прокуратура, обобщи зам.-главният прокурор. По думите му този метод е един от сериозните способи за борба с организираната престъпност. Само паричните гаранции по дела тази година са над 2.5 млн.лв. В този смисъл за нас мярката за неотклонение„парична гаранция“ е много сериозна, защото гарантира, че при едно отклонение тези парични средства ще влязат в държавата, уточни още заместник-главният прокурор на страната Иван Гешев.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.