„С парламентаризма в България е приключено. Той се използва като гумен печат за разпорежданията и прищевките на Борисов. Гешев не може да се дистанцира от назначилия го елит, защото той е техен продукт. Няма да е изненада, ако от популистки подбуди в Парламента се гласува закон за премахване сроковете на приватизацията, но той ще е в разрез с Конституцията на Република България. Най-важната тема при влизане в Еврозоната е каква ще бъде социалната цена, която ще платим ние, българите. Това е главният въпрос, а без пълна яснота, няма как да се вземе адекватно решение", коментира пред Liberta.bg Даниел Божилов.

-    Господин Божилов, видяхме как главният прокурор Иван Гешев гръмко обяви ревизия на цялата приватизация. Само разправа с неудобните богати ли е това, или тече смяна на собствеността? А може би прицелът е по-нависоко?

 -Е, Гешев тръгва по отъпканата пътека на своите предшественици. До момента такива ревизии на прехода бяха извършвани от Никола Филчев, в края на мандата си, Борис Велчев - някъде по средата и предшественика му Цацаров - някъде след първата година. Така че Гешев е новатор, защото го прави най-бързо. За момента резултатите от тези ревизии се измерват в засекретени доклади някъде из чекмеджетата на властта, общи констатации, че нарушения има и някой от тях са изключително сериозни и нещата приключват там. Различното при Цацаров и Гешев е, че поради големия времеви период по-огромна част от тези сделки е с изтекла в предвидената в закона погасителна давност.
Дали ще последва от това смяна на собственост предстои да видим, както и ще има ли реално осъдени олигарси. Използвам думата олигарси, защото именно това са лицата, които се обогатиха от приватизацията и чрез придобиване на държавна собственост в повечето случаи по много съмнителен начин натрупаха своите богатства. 

Гледайки какво се случва с някои от тях в последната година на Цацаров и продължението с Васил Божков в началото на мандата на Гешев, може да се каже, че тече някаква разправа с част  от неудобните и има някакво преразпределение на собственост. Факт обаче е, че тази собственост, която според Прокуратурата е придобита от престъпна дейност, междувременно изчезва в пространството и изобщо не стига до пенсионерите и народа, с които Гешев толкова обича да се заиграва.

В интерес на истината, процесът на саморазправа и кражба на бизнеса на олигарси, които преди това са го откраднали от държавата, върви през целия период на прехода. В началото неудобните бяха отстрелвани, но с времето започнаха да се използват по рафинирани методи, за да стигнем до настоящето, в което определени хора вече до такава степен са овладели съдебната система и другите държавни органи, че ги използват за отстраняване на неудобните им конкуренти и превземане на техния бизнес.

Що се отнася до прицелване на Гешев някъде по-нагоре, аз мисля, че той много отдавна е постигнал предела на собственото си безхаберие. Отделно от филмовите му изпълнения, няма кой знае какъв ефект. Вярно, в момента има хора, които му се връзват на маймунджилъците, но ролята която си е избрал съвсем скоро ще му изиграе лоша шега. Защото Гешев се мъчи да се представи за нещо средно между Робин Худ и пролетарятски функционер, но дори не осъзнава, че за да си такъв трябва да си антисистемен, а самия той е един уродлив продукт на настоящото статукво и настоящата система. Тъй че тази маска съвсем скоро ще падне, защото практически няма как да бъде поддържана.

-  От правна гледна точка, възможно ли е да отпадне срокът за контрол на приватизационните сделки и как ще погледнат отвън на този акт? 

Отговорът на този въпрос е категорично "НЕ!". По своята същност института на давността представлява срок, след който държавата се е отказала от правото си да търси наказателна отговорност от дадено лице. Ясно е, че веднъж изтекла тази давност, правото е погасено и няма как да се възроди.
Разбира се, като виждаме какво се случва в нашия парламент, особено в последно време, няма да е изненада, ако от популистки подбуди формално се гласува закон, с който давността за приватизационни сделки се премахва или се увеличава и закона да влезе в сила с обратно действие, но подобен закон ще бъде в противоречие и с нашата Конституция и с редица международни пактове и конвенции, включително с Конвенцията за защита правата на човека.
И това  е ясно на всеки що-годе прилежен студент по право завършил първи курс на образованието си. По-скоро мисля, че тук става дума за зверски популизъм и целта е да се лъже обществото, а не да се търси някаква ревизия или отговорност от виновните за криминалния преход. То всъщност е повече от видно, че Гешев няма никакво намерение да търси такава поне от някои знакови фигури. Приватизационните сделки за продажбата на "Булгартабак", както и за Български морски флот (БМФ), особено в частта на поетите и неизпълнени задължения дават достатъчно основания за извършване на проверки и разследване на тези сделки. По тях давността не е изтекла. Но Гешев няма ни най-малко желание да проверява и да се бърка в тях. Защото там облагодетелстваните са Пеевски и Домусчиев. А те към момента не влизат в графата "неудобни". Напротив.

- По кой закон ще съдят Иван Костов, който вече 19 години не е на власт, а няколко ревизии на управлението му не дадоха резултат? 

Не знам. Но ако трябва, спокойно може да си измислят и приемат един закон за съдене на Иван Костов. То няма и да е прецедент, защото, покрай фалирането на КТБ,  Наказателния кодекс на няколко пъти беше променян, така че да е удобен на Гешев  по водене на единственото му дело за последните 6 години-  срещу Цветан Василев. Не случайно някои от тези поправки на шега в юридическите среди са наричани „поправките Василев“. Така че няма проблем да се промени НК и с някоя и друга „поправка Костов“.

-  "Ще съдим, когото поискаме, за каквото преценим и когато пожелаем". Това са думи на Анна Александрова - шеф на правната комисия към Парламента. Сбогом на правото ли значат?

-    Ами това е олицетворение на управлението на държавата от Борисов. Тези думи са изречени от Анна Александрова, но разбирайте, че няма никакво множествено число и изобщо не опира до това - какво искат или ще преценяват депутатите от ГЕРБ, а какво ще каже Борисов. Защото тази жена е пределно наясно, че от нея не зависи нищо и не тя  или колегите й са фактора да решават каквото и да е в тази насока. Там решенията се взимат от едно място и от един човек. Множественото число се ползва просто за благозвучие, защото след случая с предишния председател на НС Димитър Главчев, който беше практически уволнен в коридора на НС от Борисов, и на малките деца стана ясно, че с парламентаризма в България е приключено и тази институция се ползва единствено за гумен печат на разпорежданията и прищевките на Борисов, а Александрова и останалата част от ГЕРБ, както и от коалиционния партньор ОП, са просто едни скъпо платени марионетки.

-    Според Вас, ще се приеме ли поправката на ПП Атака за отпадане давността на приватизацията? 

- Това е пряко свързано с втория Ви въпрос. Като се има предвид, че в този парламент Атака и в частност Волен Сидеров доказаха, че са обслужващи интересите на ДПС, отговорът на въпроса е, че зависи каква договорка ще се постигне в „Тайната коалиция“. Ако ДПС дадат своята благословия, поправката ще мине. Но тъй като те не са особено ентусиазирани да се рови в този период, вероятно тази поправка няма да се случи.

-     Смятате  ли, че с изречените думи - да не му дават съвети /включително и Борисов/, Гешев слага началото на еманципацията си от него, или е поредната манипулация на обществените сетива? 

- Гешев няма как да сложи началото на каквото и да е дистанциране нито от Борисов, нито от целия политически елит, който практически го назначи за главен прокурор. Защото Гешев е плод на постигнат консенсус именно от този политически елит. И по тази причина Гешев е и изключително зависим от него. Това поведение и говорене е просто влизането му в роля и по самобитния си хъшлашки начин иска да убеди обществото, че той е независим. Както ви казах вече, той този образ няма как да го подържа дълго време. В момента обиколките из страната с нахлупения каскет, намръщен поглед и сипаните закани може и да заблуждават някаква част от обществото, както се случи навремето, когато Бойко Борисов с черното кожено мантенце ходеше да се снима с всеки труп на гангстер, но този филм вече сме го гледали. Просто след драматичните арести обществото вече очаква и резултати. А за съжаление резултати няма да последват.
И причината да няма такива самият Гешев без да иска много точно я формулира, когато го питаха преди година дали кандидатурата му ще бъде издигната за главен прокурор. Тогава той чистосърдечно си каза, че не желае да се включва в тази надпревара, тъй като прекрасно знае, че избора на главен прокурор ще бъде резултат на много мръстни игри, корупция и нечистоплътни договорености. И в този случай няма как да не се съглася с него, че изборът на главен прокурор е точно такъв. А при такъв избор реални резултати няма как да се очакват.

-     Дали ще станем по-добре приемайки еврото не зависи от европейската валута и борда, а от макроикономиката. Съгласен ли сте с твърдението на някой икономисти?

- Макроикономиката е добро оправдание за всички случаи, когато няма реални аргументи. Ще цитирам един приятел, сериозен макроикономист, който много пъти ми го е казвал: „Нашата наука е такава, че правилността на един модел и аргументите и системата към него може да се провери и докаже, единствено когато той реално се приложи, но тъй като това не става почти никога, може да си защитаваме каквито си искаме теории с каквито си искаме аргументи“. Реално обективен отговор наистина не може да се даде, тъй като са налице толкова много динамични променливи, които няма как да се предвидят.
Така че в тази насока единствено може да се коментира опита на различните страни, които в даден период са влезли в еврозоната. На макроикономическо ниво резултатите са различни и се забелязват някакви позитиви, но на микро икономическо ниво единствената константна величина е сериозното увеличение на потребителските цени и падане на жизнения стандарт. Като добавим към това тоталната липса на доверие на обществото към българските институции, цялостната картинка не е никак розова. Още повече, че към момента всички успяхме да видим и изпитаме на гърба си Европейски съюз, но в български вариант. И към момента малцина са доволни от резултатите. За момента единственото нещо, което дава положителни резултати по отношение на финансовата стабилност на обикновения човек, това е валутният борд. Защото той, освен че е гаранция за спестяванията на хората, се явява и много сериозна спирачка пред правителствата да харчат колкото си искат. 
Що се отнася до цялостните спорове "за" и "против" влизане в еврозоната, към момента се излагат всякакви аргументи, но се пропуска най-важната тема – каква ще бъде социалната цена, която ще платим ние, българите. А точно това е главния въпрос, защото без пълна яснота по него, няма как да се вземе адекватно решение.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.