"Аз лично ще гласувам против кандидатурата на г-н Цацаров. Сбъркан е моделът. Не бих коленичила пред президента Радев. Бих го направила пред Ботев. Внесохме закон - председателят на КПКОНПИ да се избира от президента. Депутатите не трябва да избират човека, който да ги проверява. Ако ги разследва – ще го махнат", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти.

Ето какво още каза тя:

Още при създаването на КПКОНПИ от „БСП за България“ бяхме против. Тази комисия беше създадена сгрешено – тогава ние внесохме нашия алтернативен антикорупционен закон и той беше отхвърлен. Времето показа, че докато съществуваше и работеше, нито един политик по високите етажи на властта не беше осъден за корупция, а председателят на комисията се е оказа замесен в корупционни действия.

Не може депутатите и управляващото мнозинство да излъчват председателя на комисията, държавата да му плаща заплата и да се очаква, че той ще разследва депутатите обективно. Човек, който е зависим от решението на мнозинството, ако тръгне да разследва обективно – утре същото мнозинство може да се събере и да го уволни. По този начин създадена - комисията няма да пребори корупцията. Сега ни предлагат повече от същото. Досега имахме корупция, ако комисията и председателят й продължат да работят по този закон, ще имаме повече от същото – повече корупция.

От „БСП за България“ внесохме отново антикорупционен закон, в който настояваме председателят на комисията да се назначава от президента. Предлагаме го не защото президентът Радев е подкрепен от БСП. Утре може да е друг, но това е институцията, която е избрана пряко от народа и не разпределя обществени поръчки и еврофондове. Ще настояваме Сотир Цацаров, или който и да е друг, да не се избира от НС, а от президента.

Не може да твърдиш, че не искаш депутати да излъчват този, който трябва да ги проверява, и в същото време да внесеш собствена кандидатура – това би било лицемерие от страна на левицата. Парламентарната ни група ще присъства на изслушването на кандидатите и ще вземе своето решение. По повод личния ми вот - ще гласувам „против“ кандидатурите на Цацаров и Найденов - не заради техните качества, а заради сгрешения модел.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.