"Какво е действителното състояние на държавните финанси? Кой "брадчед" върти парите от фискалния резерв и Борда? Накъде сега, щом заемите свършиха? 
Е, така нар. "опозиция" нито ще изнесе тези данни, нито тези констатации, нито ще спомене тази офшорка. Не че не ги знаят! 
Играта на Центъра на власт и опозиция е достатъчно прозрачна освен за политическите лековерници, които продължават да гледат и оценяват политиката у нас с плътно затворени очи."

По данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет салдото по КФП на касова основа към НОЕМВРИ 2018 г. е положително в размер на 2.897 млрд. лв. (2,7 % от прогнозния БВП) и се формира от излишък по националния бюджет в размер на 3.2862 млрд. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 389.7 млн. лв.

А сега да разчепкаме хвалбата през ноември с тези милиарди и реалната ситуация.
Милиардите отгоре – така нар. положително салдо на бюджета са в устата на министрите.

Защото само месец по-късно, В КРАЯ НА ДЕКЕМВРИ излишъкът по националния бюджет е само 163.5 млн. лв. Това се чете в отчетите на МФ. 
Само толкова, понеже до ноември включително всякакви разходи (освен издръжката на чиновническата армия и парите за корупционни сделки) бяха орязвани жестоко. Накрая ножът опря до кокала и през декември правителството разпредели над 7 млрд. от така формирания чрез предишен недостиг излишък

Налага се обаче да се разчепкат не само хвалебствените милиарди, но и скромните и реални 163 милиона на плюс. 
Защото пак по официални данни те въобще не са 163 млн., а са милиарди от една страна, а от друга страна – същите милиарди въобще не са плюс за бюджета, а минусът, на който е излязъл на червено. 

За целта ще използваме официални документи - Единната касова сметка на държавата в БНБ. 
Давам равносметката по месеци (в хил. лв.) 
-262 729,2 януари
+481 765,9 февруари
-213 346,2 март
-501 545,8 април
-483 987,8 май
+3116,90 юни 
+ 361 469,3 юли 
+44 710,8 август
+274 544,5 септември 
-441 243,4 октомври
+90 857,4 ноември 
-1 529 683,9 декември

Равносметката за годината – минус 2 милиарда 176 милиона 71 хиляди и 300 лева

Какво излезе?

Според текущите данни бюджетът през почти цялата година е на плюс с много пари, а месец преди дядо Коледа – вече с милиарди. Дори и след големия харчлък през декември остава на плюс, макар и с жалките 163 млн. 
Според другите данни обаче е на минус, и то с милиарди. 
Аз знам коя е по-достоверната методика, по-точната статистика и на кои данни да вярвам! А вие?

Първият масив по първата методология е за масова консумация – пробутват я на нас и се тупат с него в гърдите.
Вторият масив данни по другата методология е касовата сметка, която сочи РЕАЛНО ВЛЕЗЛИ И ИЗЛЕЗЛИ ПАРИ - реални приходи и разходи, отчитани ден по ден. Тя обаче е само за консумация на експертно и вътрешноведомствено равнище.
И често казано, се уморих вече години наред да поставям този проблем за умишленото според мен разминаване в различните методики за отчитане на приходите и разходите на държавата и той да не намира решение.

ПРИВЪРШИХА 16-ТЕ МИЛИАРДА ЗАЕМИ

А сега да видим и още един аспект на проблема
Равносметката ОТ КАСОВАТА ЕДИННА СМЕТКА за предишните години (когато все се отчитаха бюджетите на плюс, ама всъщност завършваха на бюджетен минус) е следната:
-3.4199908 млрд за 2017 
-4.94476678 млрд. за 2016
-5.2041798 млрд. за 2015

Общата сума от тези минуси за 2015-2018 г. прави минус 15 милиарда 745 милиона и 300 лева.

Близо 16 млрд. лева недостиг на пари в бюджетите през тези години! 
Ами как тогава държавата не рухна? 
Не рухна заради заемите!

Този недостиг от 15.7 млрд. лв. са онези 8 млрд. евро – 15.7 млрд. левова равностойност на заемите, които взе правителството на ГЕРБ през 2015 г. 
Сега тези пари свършиха. 
И ако няма нови заеми, цинично казано – дупе да ни е яко през тази година! 

§ 1. 
Сега стана ли ви ясно защо именно тази година, тази, а не в друга, в предишна година България зачука енергично на портата на Еврозоната? 
§ 2
Разбрахте ли защо тази година, а не някоя предишна България позволи на Европейската централна банка да направи и съответно да приключи през лятото на 2019 одит на банките в България, понеже онзи, предишния, на БНБ, се оказа нещо фалшив?
§3 
Сега разбрахте ли защо тази година, тази, а не друга, се взе решение за покупка на американски боен самолет? 
За да не се купи в крайна сметка с оправданието, че няма пари (вече писах, че в бюджета за тази, 2019 година средства за покупка на бойни самолети не са предвидени). 
Затова предвиждам, че вероятно решението за покупка ще се вкара в парламента заедно с искане за външен заем, та да стане скандал от една страна. А от друга - кредитната процедура да удължи и блокира покупката на самолети по др., формални причини - уж независещи от "политическата воля". 
§4 
Разбрахте ли защо в последните месеци "изненадващо" инфлацията се устреми нагоре, защо се вдигат поголовно цени - на газа, на водата, на каквото се сетите? 
Високите цени са повече отчисления от тях за ДДС, данъци и различни такси, които да пълнят изпосталялия бюджет.

"БРАТЧЕДА"...

И един детайл в това финансово лего. 
Всъщност не е детайл, а основа, цяла конструкция! 
Има една офшорка – „Дебт Асет Кепитълс”. Регистрирана е на Бахамските острови. 
С решение на БНБ на нея е поверено „текущото управление на свободните дългови наличности“. Т.е. на взиманите от чужбина заеми, на свободните средства от фискалния и валутния резерв, в който отсядат и съответно на пари в баланса на Валутния борд, в който също се завеждат счетоводно. 
Собственик и управител е някой си Продан Борисов. Той е братовчед по бащина линия на Бойко!

***
Е, така нар. "опозиция" нито ще изнесе тези данни, нито тези констатации, нито ще спомене тази офшорка. Не че не ги знаят! 
Играта на Центъра на власт и опозиция е достатъчно прозрачна освен за политическите лековерници, които продължават да гледат и оценяват политиката у нас с плътно затворени очи.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.