Венецианската комисия поиска независими разследващи за Иван Гешев, след като направи бърза проверка на проекта за “нова конституция”, лансиран от партията на премиера Бойко Борисов през август. Това е четвъртият пореден анализ на българското право, извършен от авторитетната международна комисия, който води до подобен призив, съобщава Euractiv.bg.

“Би било пропусната възможност, ако настоящата конституционна реформа не разгледа въпроса” за премахване на “прокурорския монопол“ и възможността за привеждане на главния прокурор под наказателна отговорност, обяснява Венецианската комисия.

Изглежда напълно невъзможно управляващите да се съобразят с изводите на комисията заради малкото оставащо време до изборите и традиционната липса на политическа воля за реформа на прокуратурата. БСП и ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят проекта за нова конституция.

Според експертите в Страсбург българският основен закон трябва да разреши отстраняването на главния прокурор при наличие на потенциален конфликт на интереси или съмнение за извършено престъпление.

Венецианската комисия изрично подчертава, че друг прокурор няма как да разследва главния прокурор. Шефът на държавното обвинение трябва да бъде обект на напълно “независим механизъм за разследване“.

Комисията също така настоява властта на прокуратурата извън областта на наказателното право да бъде намалена до необходимия минимум.

В позицията на институцията се  настоява поне половината от местата в бъдещия Съдебен съвет да се заемат от съдии, избрани от техните колеги от всички нива на съдебната власт. Непрофесионалните членове на прокурорския съвет не трябва да имат настоящи или бъдещи йерархични връзки с главния прокурор и да представляват други юридически професии.

Органът към Съвета на Европа иска въвеждане на механизъм за блокиране на ситуацията, когато Народното събрание не може да достигне 2/3 гласове за избор на непрофесионални членове на съвета.

В своята позиция Венецианската комисия изразява съжаление, че започването на конституционната реформа не е предшествано от широк публичен дебат, а проектът е изготвен в рамките на парламентарното мнозинство, без никакъв външен принос. Напомня се, че причините за някои конституционни изменения не са добре обяснени.

“Българските власти трябва да изяснят причините, които стоят зад всяко предложение, и да осигурят значимо участие на обществеността, експертите и всички политически сили в този процес“, се казва в позицията.

Венецианската комисия иска някои разяснения, по-специално за въведеното задължение на държавата „да насърчава раждаемостта“. Комисията казва, че това: не трябва да се използва за оправдаване на дискриминация на културни или етнически малцинства или на жените.

Комисията казва, че проектът за намаляване броя на народните представители от 240 на 120 изглежда като плод на произволно решение, без задълбочена оценка на въздействието на подобен ход върху българската политическа система.

Венецианската комисия все пак отчита като правилно решението за въвеждането на правото на индивидуална жалба на гражданите пред Конституционния съд.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.