"Аз съм оптимист - част втора на документалният филм ”Сенките на София” може да завършва с Пеевски и Бойко като съкилийници. Ако ще мечтаете - мечтайте с мащаб..."

Това каза пред Фрог Нюз американският продуцент и режисьор Кевин Буут, който заради протестите в страната ни  пусна филма си за България  "Сенките на София"  безплатно.

Ето какво още каза той пред екипа ни:

Документалният филм „Сенките на София“ беше гледан за 24 часа над 40К само във Vimeo, след като го пуснахте безплатно за България. Това се случва година след премиерата. Споделихте с нас, че ви е интересно да видите отново протести по улиците на София и имота на Доган в "Росенец" - все теми, които показвате и във филма. Какво мислите, че се случва сега в България?

Това не е само в България. Мисля, че е в по-голямата част от света се случва. Изглежда, че епидемията от Covid  отдръпна спуснатите завеси над лъжите в много страни. Един вид се създаде преломна точка.

В щатите толерантността към расизма се сблъска с нова задънена улица, докато в България хората показват оглушително, че толерантността към корупцията е изчерпана. Един от присъстващите на протестите в имота на Доган в „Росенец“ ми разказа лично за случилото се там сега. Докато редактирах и завършвах филма в щатите, никой не разбираше колко е важно да се покаже точно този имот на плажа.

Отново има много коментари за филма, но доста от тях не са положителни. Българите възприемат, че трудът Ви показва страната ни в негативна светлина, въпреки, че в момента те са на площадите точно заради това, за което говори филмът - Делян Пеевски, корупцията. Мнозина виждат най-вече пропаганда и конфликта между САЩ и Русия. Мислите ли, че това е така? Какви са отзивите, които достигат до вас?

Може би 75% от отзивите на хора с рейлни профили в Gmail и Facebook са положителни, за сметка на 25%, които са отрицателни. Ако се гледат коментарите, изглежда, че е обратното или може би е „изгубени в превод“? Мисля, че това беше първият ми и последен опит да направя филм за друга страна.

Тук, в щатите след 11 септември, ако кажехте нещо негативно за Джордж Буш, веднага щяхте да получите етикет като анти-патриот. Днес трябва само да включите CNN или NBC за да видите 24/7 нападки на цялата ни система. Сигурно има много, които се обиждат - наричат ​​се привърженици на Тръмп. Това филмова пропаганда ли е? Предполагам, ако не сте съгласни с това - да, това е пропаганда.

Според лошите отзиви филмът е създаден, за да дискредитира всички българи. Трудно ми е да повярвам, че това е истина, особено когато става дума за филм за група смели хора, които се опитват да освободят страната си.

Така или иначе - няма да се хващам на въдицата и да се защитавам, но ще се опитам да обърна внимание на често срещаните негативни реакции.

Не забравяйте, че ги чета през Google Translate и заради това несъмнено пропускам някои по-фин контекст.

Докато правех монтажа, бях изправен пред трудно решение - дали този филм да бъде за българска или американска публика. Явно е, че съм избирал американската. Защо? Защото исках да покажа на западния свят какво се случва в България. Тъжната истина е, че хората в Америка имат толкова много неща, за които да се тревожат, че беше необходимо да ги удрят по главата с това, което за обикновения българин изглежда като идиотска реторика по темата САЩ срещу Русия. Това е избор, който направих и трябва да живея с него.

Има два коментара, повтарящи се отново и отново, които очевидно са от тролове на Пеевски / Путин. Изведнъж хората започват да говорят, че Джордж Сорос финансира филма. Това е изтъркан коментар. Използва се в щатите всеки път, когато консервативно мислещият човек иска да подкопае либерално мислещия човек въз основа на факта, че либералният човек е направил нещо, което е получило превес при доказване на гледната му точка.

Другият коментар беше, че моите мнения като американец не се броят, защото „целувам краката на негрите“. Смешно е, че хората защитават расизма си с още по-обиден расизъм. Това беше една от причините да искам да присъстват ромите във филма. Може би тези коментари са предизвикани от тази част от филма, в която сравнявам паметниците на американската конфедерация с съветските паметници, останали в България.

За хората, които казват, че трябва да разгледам гетата в Америка -  моля, потърсете името ми в Google. Прекарах над десетилетие снимайки най-лошото от най-лошите американски и мексикански гета и затвори. Докато монтирахме филма в щатите, заведох част от българския филмов екип до мястото, наречено „Skid Row“ в Лос Анджелис, за да им покажа как изглежда американската бедност и човешката деградация. Ако изобщо се интересувате, моля, гледайте филма ми „Американската война с наркотиците“

В предишните ни разговори / може да ги видите ТУКТУКТУК и ТУК / говорихме много за филма, а интервютата с Вас получиха много добри отзиви, но сега самият филм е труден за преглъщане. Защо мислите, че е това? Какви бяха вашите очаквания, когато го направихте достъпен за България?

Може би, когато филмът излезе за пръв път, беше лесно да се отпише, тъй като някакъв американец се опитва да спечели пари от теории на конспирацията или някакъв страховит човек е нает да прави фалшива пропаганда. Но година по-късно почти всичко, документирано във филма, само се е влошило. Това е като зъболекар да ви каже, че ще ви трябва лечение на корен, но вие го игнорирате. Когато болката се върне, в крайна сметка мразите зъболекаря.

Използвахте метафора за България, когато Ви попитах как я виждате преди година - казахте, че страната ни е като „канарче във въглищна мина“. Как виждате България сега?

Населението на България е по-малко от много градове в щатите и въпреки това то е теглено и манипулирано в безкрайни посоки. Да, щатите също се манипулират, но тъй като България има по-малко население, е по-лесно да се документира как работи корупцията.

Много хора ви изпращат видеоклипове и информация за това, което се случва в България в момента и имате поглед. Каква е разликата с протестите от 2013 г., които сте снимали, и тези сега?

Надявам се, че хората стават по-мъдри и по-добре информирани и в крайна сметка нещо ще щракне. Моля се този път протестиращите да не се подадат на вътрешно противоборство и очевиден заговор, създаден от властите.

Време е всички да оставят настрана дребните си различия и до края единствената им цел да е освобождаването на България от този престъпен синдикат.

Ще потърсите ли отново Делян Пеевски за интервю?

Работя по нов проект, но със сигурност, ако Пеевски иска, ще се радвам да поговорим.

А с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев?

Сигурен съм, че всеки опит за интервю с тези хора би бил загуба на време от тази гледна точка.

Как виждате продължението на вашия сюжет в „Сенките на София“, знам, че повтарям въпроса си от преди година, но дали ще има щастлив край?

Аз съм оптимист - част втора завършва с Пеевски и Бойко като съкилийници, които правят регистрационни табели, докато излежават присъди в затвор, управляван от роми. Ако ще мечтаете - мечтайте с мащаб ...

Въпросите зададе Диана Йонкова

Филмът "Сенките на София" може да видите ТУК.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.