Според Европейската комисия Румъния е изпълнила показателите по Механизма за сътрудничество и проверка. Наблюдението през този инструмент може да бъде прекратено. За България все още няма такова решение.

През 2019 година България получи същата оценка за спиране на докладите по Механизма за сътрудничество и проверка. Окончателните решения за премахване на Механизма обаче трябва да бъдат взети от държавите членки.

БНТ припомня, че последният доклад за Румъния идва преди важното за двете държави гласуване на 8-ми декември за приемането им в Шенген. Един от аргументите на Нидерландия, която е против приемането на Румъния и България в Шенген, е наличието на допълнително наблюдение върху двете страни чрез Механизма за сътрудничество и проверка.

Високопоставен представител на Еврокомисията коментира днес, че по отношение на България няма промяна в позицията на институцията от 2019 година насам. Той съобщи, че българските власти са поели ангажимент да приемат закон за отговорността на главния прокурор в следващите шест месеца. Това е една от основните критики към страната ни както от страна на Брюксел, така и от Венецианската комисия.

Дори и да бъде окончателно премахнат Механизмът за сътрудничество и проверка, България и Румъния ще продължат да бъдат обект на наблюдение в рамките на годишния доклад за върховенството на закона, който Еврокомисията изготвя за всяка една страна от ЕС.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше създаден през 2007г. при приемането на България и Румъния в ЕС, за да отговори на притесненията на голяма част от останалите държави членки, свързани с борбата с корупцията, организираната престъпност и укрепването на съдебната система в двете страни.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.