Илия Златанов, мажоритарният собственик на група фирми ”Изамет”, най-големият производител на acaнсьори в България и основен персонаж в журналистическото разследване зa нeзaкoннo зaвзeмaнe нa чacтeн бизнec чрeз прoкурaтурaтa "Осемте джуджета", написа отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

Ето го и обръщението му към министър-предсеедателя на България Бойко Борисов:

До г-н Министър Председателя на Република България, г-н Бойко Борисов

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми г-н Борисов, в интервюто Ви с Франкфуртер Алгемайн цайтунг, Ви бе зададен въпрос: "Има, например, един добре документиран случай, наречен на името на софийски ресторант "Осемте джуджета", който се явява място за преговори и се е стигнало до това, на собственик на българска компания, да бъде отнето имуществото, чрез една корумпирана съдебна система". "Ако някой се включва в незаконни сделки, разбира се не мога да коментирам" - казахте Вие. Затова, като български гражданин и бизнесмен, създал 300 работни места и платил над 110 млн. лв. данъци, такси и митни сборове, питам:

1. Имате ли данни за незаконни сделки, свързани с кръга "Осемте джуджета" и ако това е така, какво точно сте предприели?

2. Нека ви напомня, че ръководената от вас изпълнителна власт участваше много активно в процедурата по избор на сегашния Главен прокурор чрез писма и институционална подкрепа, докато правосъдният ви министър отказваше да издигне друга кандидатура и мълчаливо подкрепяше тази на Иван Гешев. Какво е вашето участие в този процес? Как да си обясним синхронът с действията на Любена Петрова - съпруга на Петьо Еврото от "Осемте джуджета", която ръководеше протестите в защита на единствената кандидатура за Главен прокурор?

3. Знаете ли, че подобни механизми, като този в "Осемте джуджета" работят перфектно за отнемане на бизнеси у нас? Известно ли ви е, че българският бизнес се чувства застрашен?

4. Знаете ли как функционира този кръг и каква е ролята на главните участници в него, особено на онези, които са на ръководни позиции в държавните системи? Как да си обясним многократното явяване на Борислав Сарафов и Димитър Франтишек при Петьо Еврото в "Осемте джуджета", при това под осигурена охрана от патрулка на МВР пред ресторанта в тези моменти, отделно и на охранителната фирма "Делта гард?

5. Министърът ви на вътрешните работи заяви пред Цветанка Ризова в bTV, че патрулката стояла пред "Осемте джуджета", тъй като наоколо имало институции. Обръщам внимание, че институциите все още са там, но патрулки вече няма. Ще извършите ли вие проверка, след като вътрешният ви министър очевидно отказва такава? Възложихте ли проверка относно данните, че братът на бившия ви вътрешен министър е бил шофьор на Петьо Еврото докато е действащ полицай?

6. Как е възможно в държава-членка на ЕС една фирма да окупира предприятия и да има лиценз за охранителна дейност? Публично известно е, че това е положението с "Делта гард" ООД, които окупираха предприятието ми в Дупница за около три месеца, а другото в София от преди около година и все още отказват да го освободят.

7. Възложихте ли проверка относно действията на Началника на РПУ-Дупница, който препятства действията на ЧСИ? Защо същият е още на същата си позиция?

8. Относно изнесените в "Осемте джуджета" данни за препятстване работата на Единния европейски номер за спешни повиквания 112, нека ви припомня, че същият е въведен като ангажимент, поет от България във връзка с присъединяването ѝ към ЕС. В рамките на съюза въвеждането му стана с Директива 2002/20/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа и от 2008 г. телефон 112 функционира във всички държави-членки. Вероятно с изключение на случаите, в които сме потърсили спешна помощ Ние, жертвите на "Осемте Джуджета". Възложихте ли вие проверка или да се обърнем за такава към съответните европейски институции?

9. Възложихте ли проверка във връзка със сигналите за заплаха срещу адвоката ми и срещу журналиста, който публикува фактите по случая "Осемте джуджета"?

10. Считате ли, че е безопасно за гражданин, разкрил публично схема като "Осемте Джуджета", да живее и работи в България?

Илия Златанов"

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.