Очевидно беше, че Бойко Борисов даде втори шанс на Цветан Цветанов след „Апартаментгейт“ да направи някакъв бляскав резултат и там вече да има прошка. Макар че според мен прошката трябва да мине през прокурор, първо. Това каза пред БНР политологът Евгений Дайнов.

Очевидно, че Цветанов не се справи. Очевидно е, че Бойко Борисов, злоупотребявайки с ресурсите си и с властта на министър-председател, изнесе тази победа на собствения си гръб, обикаляйки страната. Очевидно е дошъл моментът, в който вторият човек в такава авторитарна конструкция трябва да бъде премахнат. Това беше неминуемо, то щеше да стане рано или късно. Поводът просто беше „Апартаментгейт“ и недобрата работа на Цветанов за изборите. Това е системен проблем в авторитарните системи, каквито Бойко Борисов изгради. Очевидно беше, че цялата власт трябва да се върне в ръцете на Бойко Борисов“, обясни политологът.

Борисов като че ли влезе в един капан, който сам си постави. Той каза, че 26 май ще бъде ден за прошка, което създаде такова впечатление, че едва ли не, ако ГЕРБ спечели, греховете не неговите съпартийци, които преди това бяха отстранени и най-вече на г-н Цветанов, ще бъдат опростени. Това беше грешен ход, може би е било нещо изтървано в хода на кампанията. Борисов го осъзна и беше логично да се премине към по-сериозна раздяла с Цветанов. Иначе обществото би останало с впечатление за известен предизборен театър, стратегия за печелене на гласове, смята политологът Даниел Смилов.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.