„С тревога констатирахме, че се правят всевъзможни опити дебатът по този жизненоважен въпрос да бъде опорочен – говори се за заговори, търсят се причини в кого ли не, в предишни правителства и кметове, ВиК дружества – само за да се прикрие очевидният факт, че перничани останаха без вода, че жителите на големите градове дишат замърсен въздух и че в България не е ясно кой и къде гори отпадъци, откъде ги взима”,  заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков след заседание на ИБ на левицата.

„Инициираният вот на недоверие от БСП дава резултати. Както е видно, назначени са проверки на ВиК дружества, на ВЕЦ-ове. МОСВ най-после пуснаха за обществено обсъждане промени в наредба, засягаща вноса, съхранението и отчетността на отпадъците”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България”  Крум Зарков след заседание на ИБ на левицата. По думите му това, което не се е случвало досега след въпросите, задавани от левицата, е започнало да се прави след като БСП е обявила вота си на недоверие. „За съжаление – твърде късно. Цената на закъснението плащат чакащите на опашка пред водоноските”, констатира Зарков

По думите му всичко това се случва поради некомпетентност, безхаберие, а не е изключено да има и престъпни деяния. „С вотът на недоверие ще поставим въпросите там, където им е мястото – пред третото правителство на ГЕРБ. Това е логично продължение на активността на БСП”, категоричен бе народният представител. Той припомни, че само през този мандат депутатите от левицата са поставили темата „въздух и вода” повече от 60 пъти, но са срещали половинчати отговори и нежелание да се дискутира честно проблемът.

„Когато кризата дойде и по празниците хората останаха на сухо, подходът на властта остана същият. Отказът или неспособността да се реши проблемът, категоричното нежелание на ресорния министър да признае допуснатите грешки при управлението на водния ресурс и по отношение на яз. „Студена”, както и отказът на министър-председателя да отчете очевидните пропуски в правителствената политика в този сектор, съвсем естествено водят до търсене на отговорност”, каза още Крум Зарков.  „Политическа и експертна група от БСП работи върху мотивите за вота - другата седмица ще поканим всички партии, с изключение на тези, които формират управляващото мнозинство, за да им представим нашите мотиви, да потърсим тяхната експертиза и тяхната подкрепа”, заключи той.

Явор Божанков: Благодарение на вота на недоверие, институциите се активираха за кризите, но след дъжд - качулка

"Мотивите за вота на недоверие са пред очите на всеки български гражданин - когато си пуснем чешмата и водата е негодна за пиене или вода изобщо няма. Нашият боклук го плащаме по три пъти и се чудим защо се изгаря. Мотивите са и във въздуха, който на места има цвят, мирис и вкус. С този вот, освен да посочим конкретните проблеми и да потърсим отговорност, си поставяме една голяма цел - хората в България да живеят в една по-чиста и по-здравословна околна среда". Това каза Явор Божанков, народен представител от ПГ "БСП за България".

Божанков се позова на статистика, според която България е на едно от първите места в Европа по рециклиране на отпадъци, но и също така масово се горят гуми, масла и кабели. Според него това доказва, че  се рециклира само на хартия. "При нас функционира една огромна мрежа от кухи фирми, които перат произход на отпадъци - това е благоприятна среда за криминалния внос на боклук от трети страни. Публично известно е, че отпадъци с един код тръгват от една държава и влизат в България с друг код. Опасни отпадъци се горят или се третират по незнаен начин. В тях се съдържа цялата Менделеева таблица", категоричен е народният представител. Според него институциите реагират панически и неефективно, а властта отказва информация на журналисти. "Благодарение на внесения вот на недоверие, институциите се активираха, но след дъжд - качулка", отбеляза той.

Атанас Костадинов: Имаме идеи и концепции за реформи във водния сектор

"Последните две години управление жънат това, което през последните десет беше посято в околната среда. След 2009 г. много агресивно и настойчиво бяха вменени две задачи на управлението на водите. Първата беше политичекска - в общините на БСП и ДПС  да бъде прекратено финансирането за водни проекти. Втората е икономическа - развитието на общинската инфраструктура за води беше заменено от план за концесии, заеми от международни финансови институции, декапитализиране на дружествата и  в крайна сметка - приватизация". Това заяви Атанас Костадинов, народен представител от ПГ "БСП за България".

Според Костадинов в последните 10 години България не управлява своите води в съответствие с рамковата директива на ЕС, а исканата от Европейската комисия реформа на водния сектор е била заменена с реформа във ВиК отрасъла. "Дори действащи министри, зам.-министри и експерти не правят разлика между двете неща. Тази политическата рамка се изпълняваше с инструментите на некомпетентността и престъпното действие. Как ще ни убедите, че шефът на ВиК Перник е проспал дисбаланса в яз. "Студена", попита народният представител.

Атанас Костадинов не се съгласи с тезата, че не трябва да се политизира проблемът с водата и боклука. Според него именно това е призванието на политиката - да се защити публичният интерес там , където  е нарушен.

"Имаме идеи и концепции за радикални реформи във водния сектор и във всеки един от секторите на околната среда", каза още той.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.