„Три дена национална стачка и всяко правителство пада. След което стачката продължава пред прозорците на президента, непозволявайки му да направи поредното безумно служебно правителство. То трябва да е смислено, защото животът му ще е продължен. След като съборим тази корумпирана, мръсна власт, създаваме алтернативата. И започваме да правим това, което не направихме през последните 30 години – промяна на Конституцията. Първият акт на следващото обикновено Народно събрание – отмяна на всички закони на преходното Народно събрание. И градеж – бавно, както трябва.“

В политическата вакханалия, обхванала държавата от последните седмици, потърсихме гледната точка на един  достоен и смел мъж. С адвокат Николай Хаджигенов говорим за сринатата държава, за това - как да изградим върху руините справедливо общество след тридесегодишна агония. Възможно ли е това? Трудно ли е? Какво ще ни струва? И ще се осъществи ли?
Поне помечтахме...

-    Адвокат  Хаджигенов, през зимата, когато с Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков направихте протест пред Министерски съвет, изглеждахте като трима самотни рицари. Днес гневът избуява, видяхме и Габрово. За какво е бунтът?

-    Бунт няма.

-    Протест да го назовем, тагава!

-    Не, това не е протест. Правителството има трайна практика, когато усещането за корупция стане твърде задушливо, като мараня, както е в ситуацията сега, то почва да натиска етническото копче ромски проблем, джендърски проблем. Опитват се да отклонят вниманието на хората в друга посока - да не гледаме, че са се ояли, окрали до уши. Аз изгледах част от клиповете от Габрово /между другото там нямаше интернет, което е много интересно/ и там е видно как трима цигани бият българин, а други двама, трима, седят с ръце в джобовете и гледат - това е типично по български. Гледах и снимки – там бяха предимно млади, бръснати, с колове в ръце и тръби българи. И като ви казвам, че е натиснато етническо копче, съвсем не търся някаква конспирация. Още повече, че вече десета година ГЕРБ са във властта и всеки път правят едно и също. Нека отворя още една скоба. Една седмица преди да натиснат етническото, опитаха с копчето за бежанците, но то не сработи, защото и слепите вече разбраха ,че у нас няма бежанци, нито има заплаха от тях. Традиционно масовият българин мрази циганите /защо - и той не знае/ и темата ги устройва. И забележете, това се случва на не случайно място - Габрово, откъдето са семейство Дончеви. Единият би трябвало да е решил проблемът, а жена му е яростен расист. Едновременно Дончев е единственият, който до сега не е светнал никъде по "Апартаментгейт" и трябва да изглежда целият в бяло, защото няма кой друг /не, че е възможно да е такъв/. Но стратезите в ГЕРБ имат толкова акъл.

-    Ако приемем, че това е провокация, за да се уталожи  общественото напрежение, допускате ли и намеса на ръката на Сараите, за да се дискредитира Борисов, както напоследък това се чува от много източници?

-    За да бъде дискредитиран Борисов, това означава ,че той трябва да има някакъв позитивен имидж. Той няма и не е имал никога. И като главен секретар нямаше,  вървеше и броеше трупове по улиците.Той няма как да бъде дискредитиран повече. Онзи ден четох някакво негово изказване, видите ли, упреците, че службите не работели били неоснователни, защото изплувал кокаин в Черно море! Щеше да е смешно, ако такава вопиюща простотия не бе качена на толкова високо място. За дългата ръка на Сараите не мога да кажа. Дори и да има някаква намеса, тя не е очевидна. Макар, че и Доган си придоби един ТЕЦ за жълти стотинки, но при него мащабите са други. Факт е, че той и ДПС винаги участват във властта и винаги поставят условия, които биват изпълнявани под една или друга форма. Възможно е и сега да има намеса, но просто аз не я виждам.

-    Кой ще търси вината на прокурора, освободил биячите, щом после отново са върнати в ареста? Какво казва законът в този случай?

-    Прокуратурата и МВР у нас са силно корумпирани. Аз дълго време твърдях, че са неграмотни и некомпетентни, но този обран изказ трябва да го приберем. То е като усещането за корупция. Напротив, трябва да си кажем истината в прав текст. Правим стъпка напред, стъпка назад под напора, че общественото мнение управлява. В една демократична и правова държава управлява единствено законът. И никой не го интересува дали човекът е премиер, дали е ултрас, ром или жена на премиер. А у нас няма такова нещо. С тия валсови стъпки на прокуратурата и КПКОНПИ – тази "мини Държавна сигурност" няма нищо общо със законността и правото. Да коментираме прокурора, все едно да коментираме дали арестът на Иванчева беше законен.

-    Този срив, породил омразата и разделението, един ден ще се върне като бумеранг на управляващите. Защо не си дават сметка за това яхналите властта? Все пак всички не могат да избягат отвъд Океана при обръщане на палачинката?

-    Те, бидейки във властта, забравят, че са смъртни. Ето, виждате, Цветанов живее с идеята, че всичко при него е наред. Това важи и за всички останали. Нямат идея, че парите, които са награбили, откраднали от народа си, нямат похарчване и че няма да успеят да избягат на остров или в САЩ, или където и да е. Ако е в САЩ, това би било празник за правосъдието. А иначе, политиците у нас с огромно удоволствие натискат етническата карта и си играят с нея, без да си дават сметка, че тази етническа карта в един момент би могла да изгори. Макар да сме най-омесени етнически на Балканите, ако нямаме правителство от откровени идиоти, ние няма да имаме проблеми. Никой мислещ човек не би искал да се получи като в Сребреница, защото тогава гори всичко. Но това изисква определен интелект, който в управляващите и в партиите не се наблюдава. Всички използват малцинствата преди избори, междувременно ги ползват и за следващите избори. А малцинствата, поставени в едно сложно положение, позволяват да бъдат използвани, което е основна грешка. И резултатът е печален.

-    От БСП подхвърлиха, че предстоят нови гейтове с банковите сметки на управляващите. Това дали ще отблъсне част от последните наивни избиратели на ГЕРБ, според вас?

-    У нас се наблюдава наличие на „вярващи“ във всяка една партия. Твърдите ядра си стоят. Ние, българите, обичаме да вярваме. Дали ще е Иван Костов, дали ще е БСП, дали ще е ГЕРБ, няма значение. Причината да обичаме да вярваме е, че вярването е много по-лесно от мисленето. Да мислиш е първо трудно и второ, като мислиш, трябва да стигнеш до решение и да действаш. А ние не сме такъв народ. Ние си седим кротко наведени под дивана и разчитаме, че сега, докато убиват комшията, това няма да дойде у нас. Това е типично нашенски манталитет. Връщайки се в историята назад, българският народ се е борил за последно за свободата си по времето на цар Ивайло. Ние сме един ужасяващо робски народ. Това е и основната причина за съдбата ни. Ето, сега робството ни е доброволно - всеки се е навел на дивана и чака и кротува с надежда, че и този път ще му се размине  и ще оцелее.

-    В едно предишно интервю за нашата медия посочихте рецепта за излизане от мъртвата хватка, в която се намира държавата. Ще ви помоля отново да я формулирате, защото мнозина искат промяна, но малцина са тези, които знаят как да стане тя?!

-    Рецептата е проста. Необходими са три дни на национална стачка и всяко едно правителство ще падне. След което стачката продължава под прозорците на президента, непозволявайки му да направи поредното безумно служебно правителство. То трябва да е смислено служебно правителство, защото животът  му ще е продължен много пъти. След като съборим тази корумпирана гнусна власт, убеждавайки президентът да направи правилното правителство, което ще се грижи за честни избори, създаваме алтернатива. Следва организирането на едни наистина честни избори, защото докато Цветанов и хората му броят резултатите, няма да има никакъв смисъл. И започваме да правим това, което не направихме през последните 30 години - промяна на Конституцията. Първият акт на следващото обикновено народно събрание – отмяна на всички закони  от предходното събрание и градеж, както трябва.

-    Обаче! Кой да оглави националната стачка, след като синдикатите отдавна са в любовна прегръдка с управляващите?

-    Синдикатите са точно толкова мръсна дума, колкото е и корупция.

-    Именно, кой да поведе хората?

-    А защо пък трябва някой да ги оглавява и повежда? Просто трябва всички хора да излязат на улицата или да не отидат на работа, да седнат по спирките, на площадите, пред кметствата, пред общините, пред Министерски съвет и три дена да стоят там в рамките на работния ден, а не след като затворят. Защо ни е това ръководство?

-    Сложно изпълнение, имайки предвид народопсихологията българска, защото както знаем от времето на Захарий Стоянов – двама души, единият – предетел!

-    Уви, да!

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.