Властта е твърдо решена – реформа в съдебната система ще има. И то много скоро, твърди премиерът Кирил Петков.

Официално от тази сутрин оставката на председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров е в деловодството на парламента. Посочената дата е 1-ви март, но всичко вече е в ръцете на народните представители.

Освен да си тръгне от поста Цацаров иска и още нещо - прокуратурата да провери както негови действия, така и думи на премиера Кирил Петков за това, че Цацаров е използвал класифицирана информация, което е довело до последствия. В интервю за NOVA премиерът Кирил Петков пък се усъмни - случайно ли Цацаров е подал оставка в деня преди да му бъде отнет достъпа до класифицирана информация или е имало теч на информация.

„Максимално бързо, каквото зависи от нас. Нищо не ни спира освен самите времеви рамки, разписани в законовия процес. С други думи – няма липса на желание”, уточни Кирил Петков.

Първата крачка към тази реформа ще са промените в антикорупционната комисия. И разделянето й на две части – от една страна за борба с корупцията, а от друга – за борба с конфликта на интереси.

„Законът за КПКОНПИ ще е един от първите закони, които ще бъдат приети”, допълни премиерът.

Председателят на антикорупционната комисия обаче реши на изпревари реформата и официално поиска да си тръгне. Оставката му с дата 1-ви март вече е в деловодството на парламента.

От дни Цацаров е и с отнет достъп до класифицирана информация.

„Аз вярвам на службите за сигурност, че действат професионално, но от някъде той може би е имал тази информация. Няма смисъл някой да стои на някаква позиция, ако не може да си върши работата”, каза още той.

А днес, Сотир Цацаров реши да мине в атака и отвърна на удара като сезира прокуратурата и поиска проверка както на негови действия, така и на думите на премиера Кирил Петков.

Поводът- телевизионно интервю, в което Петков твърди,че има последствия от изнесена от Цацаров класифицирана информация

„Г-н Цацаров има пълните правомощия да прави всичките тези неща, които са в рамките на закона. Аз приветствам той това да направи. Това е подходът на институционалността. Когато едни институции вършат своята работа и когато има разделение на властите, човек, който не е бил доволен от нечие решение – може да обжалва”, обясни Петков.

А кой ще е новият шеф на антикорупционната комисия – все още не е ясно, заяви министър-председателят. Но описа профила му.

„Той трябва да гарантира, че има един аршин към всички”, категоричен е министр-председателят.

Премиерът допълни още, че другата важна стъпка от съдебната реформа е смяната на главния прокурор Иван Гешев

„Рано или късно – ако цялото общество не вярва, че той наистина си върши добре работата – винаги има начин законов, по който това да се случи. Въпросът е колко бързо това може да се случи”, коментира още той.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.