Зам.-главният прокурор Иван Гешев е първият, а и по всяка вероятност единствен кандидат за главен прокурор. Той беше номиниран за поста от всичките 11 членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатурата му беше внесена днес на второто поред заседание на Пленума на ВСС, посветено на номинациите за нов главен прокурор.

Тъй като само членовете на Прокурорската колегия имат право да издигат кандидатури, това прави невъзможно да номинират друг. Така единственият вариант да се появи конкурент на Гешев в процедурата е кандидатура да внесе министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Той обаче многократно заяви, че не възнамерява да го прави, освен в краен случай.

Ако все пак реши да го направи, това може да стане на следващите две заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет на 25 и 29 юли.

Гешев е на 49 години. Завършил е право в Академията на МВР. Започва кариерата си именно в министерството, като оперативен работник през 1994 г. От 1995 г. до 2006 г. е следовател в столичната следствена служба.

Влиза в държавното обвинение през 2006 г., когато започва работа в Софийската районна прокуратура, където остава до 2012 г. След това е повишен в Софийската градска прокуратура. А през 2016 г. оглави Специализираната прокуратура.

Оттогава непрекъснато е спряган за негов приемник начело на държавното обвинение. Самият Гешев обаче многократно отрече вероятността да участва в надпреварата за поста на главен прокурор. Като прогнозира мръсна кампания. „Ще се купуват магистрати, политици, журналисти за информация, за очерняне, за лобиране…“, каза Иван Гешев в началото на юни.

Гешев стана заместник на Сотир Цацаров само преди година, пише Lex.bg.

Кандидатурата му бе издигната на днешното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет. Номинацията на Гешев е подкрепена и от Цацаров. Сред другите поддръжници на Гешев са бившият шеф на националната следствена служба Евгени Диков, както и прокурорите Пламен Найденов, Калина Чапкънова и Гергана Мурафова. В началото на април Гешев заяви, че е 99,9% сигурен, че няма да се кандидатира за главен прокурор, съобщава Mediapool.bg.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.