Не съдебната реформа, а чистотата на въздуха във Велико Търново ще бъде първата задача на Христо Иванов в следващия парламент

Лозан Панов отново нападна Христо Иванов, но не без основание. Докато лидерът на ДБ обясняваше, че няма да се коалират с БСП, кандидатът за президент се усъмни и в борбата му срещу Гешев. 

Дрязгите между кандидата за президент Лозан Панов и уж подкрепящата го за поста "Демократична България" стават все по-шумни преди изборите в неделя. Преди ден Панов, който е в отпуска като председател на Върховния касационен съд, заподозря дясната коалиция в задкулисни договорки с действащия президент и негов съперник на вота Румен Радев, както и с водача на БСП Корнелия Нинова. 

Според Лозан Панов действителната подкрепа на "Демократична България" в президентската надпревара ще бъде не за него, а за друг кандидат. Подобни съмнения са напълно основателни. В края на октомври медията ни съобщи по информация от свои източници, близки до ДБ, че Атанас Атанасов еднолично е отстранил водача на листата на "Демократична България" в 24 МИР Цецка Бачкова от участие в изборите, а причината била, че Бачкова е посетила офиса на инициативния комитет, издигащ Лозан Панов за кандидат-президент. (тук)

Показателна е и липсата на представители на "Демократична България" на предизборните срещи на кандидат-президентската двойка Панов - Моасе, която уж подкрепят в надпреварата за "Дондуков" 2. Доказателство за това, например, е срещата на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе в Бургас, на която не приства нито едно знаково лице от кандидатите за депутати на коалиция ДБ.

На  3 ноември в предаването "Лице в лице" по bTV съпредседателят на "Демкратична България" Христо Иванов многократно измоли от екрана на телевизията с думите: "Дайте ни мандат, за да има правителство!". Със сигурност апелът му няма да е към изберателите, които постявят ДБ в следващия парламент като партията с най-ниска гражданска подкрепа, а към трето лице.
"Ако в следващия парламент получим мандат за съставяне на правителство, ще решим сложния коалиционен ребус", допълва бившият правосъден минисър на Бойко Борисов, за когото експремиерът преди време уточни, че Иванов му е "наследство" от служебния кабинет на Росен Плевнелиев (свързван с кръга "Капитал"), без да крие, че министри са му подавани и от Иво Прокопиев.

Тук изниква въпросът: Откъде "Демократична България" и Христо Иванов имат самочувствието да искат отсега третия мандат за сформиране на правителство, след като ще са последната по големина парламентарна група в следващото народно събрание, ако нямат предварителна уговорка със стопаните на "Дондуков" 2 за подкрепа на президентските избори в замяна?

Анализатори не изключват възможността партийната повеля на ръководството на ДБ по структури именно да е да се гласува за Румен Радев, докато гласно уж подкрепят Лозан Панов, за да не отблъснат и без това изчезващия си електорат. Като срещу това да получат третия мандат за съставяне на правителство, ако изборите на 14 ноември подредят "Продължаваме промяната" на второ място след ГЕРБ, но не успеят да излъчат правителство.

Днес Лозан Панов написа нов статус във Фейсбук, в който описва своята борба срещу ГЕРБ, ДПС и БСП във ВСС и срещу Иван Гешев. Пишейки за себе си в трето лице, той се представя като нелоколебим самотник и борец, търсил подкрепа и в чужбина. След като вчера обвини ДБ, че ще се коалира с БСП, днес Панов обвинява Христо Иванов, че не е искрен борец срещу Иван Гешев, защото не се изправил лице в лице срещу него в парламента. Панов има предвид лятната поява на Гешев в правосъдната комисия в НС. Христо Иванов не беше там, защото не беше член на комисията. 

А водачът на листата на ДБ за Велико Търново Христо Иванов днес се включи на живо във Фейсбук, за да обещае, че първото му депутатско питане ще бъде за "отровното гърло". Така хората там наричат дървопреработвателния завод “Кроношпан”, за който от години имат съмнение, че ръси над града особено вредните за здравето фини прахови частици.
Проблемът с "отровното гърло" може да е от години, но не е изненада, че Христо Иванов едва сега се сети за чистотата на въздуха във Велико Търново, когато е канидат за депутат от този район и му трябват гласовете на местните избиратели, за да бъде отново депутат.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.