„В рамките на континентална Европа няма такъв случай – за една година три пъти да се ходи на парламентарни избори.Това народно събрание има още малко време и може да закрие специализираните съдилищата. Големият тест ще бъде в сряда, когато отново ще има заседание на правна комисия и ще видим кои ще се явят и кои ще се направят на ущипани госпожици.
На всеки един политик, който си отвори устата и каже съдебна реформа и правосъдна система, трябва да се постави въпрос от журналисти и граждани: "Вие къде бяхте? Какво направихте? Защо не внесохте този въпрос като точка от дневния ред?". Защото политиците имат качеството бързо да забравят и разчитат това да се случи и при хората.“

Разговаряме с представителя на инициатива „Правосъдие за всеки“ адвокат Емил Георгиев  за: лъжливите проекти, лъжливата реторика, лъжливите намерения и обещания, излъганите граждански очаквания и най-парещия въпрос - ще се случи ли съдебната реформа и как тези, които бягат от Иван Гешев, ще демонтират съветската правна система в България. 

-    Адв. Георгиев, наблюдаваме феномен, който не се е случвал в съвременната ни история – два поредни парламента не могат да родят трайно правителство, предстоят трети извънредни парламентарни избори. Изследвайки причините за това, може ли да се твърди, че разпадът и деградирането на политическата класа са в ход и това е главната спирачка за излизането на България от тупика?

-    Това е въпрос повече за политолог, който да направи някакъв анализ. Аз ще се съглася с това, че е безпрецедентна ситуацията в историята ни и доколкото аз направих справка  - и в континентална Европа няма такава ситуация – в рамките на една календарна година три пъти да се ходи на парламентарни избори. И дори в държави, пословични с нестабилността си като Италия, това го няма. Може би Израел е някакъв пример, до който се доближаваме. Вижда се, че специлно при последните два избора, намалява избирателната активност, за което се намериха обяснения – намаляне на контролирания вот и машинното гласуване, което накара част от избирателите да не отидат да гласуват. В нашето общество има по-голямо доверие на изцяло автоматизираните решения, отколкото на онези, в които има някакъв човешки фактор – много примери могат да се дадат за това. Така че, ситуацията е изключително сложна и прави впечатление, че политическите сили с по-голяма представителност, като  ИТН и ГЕРБ, с нищо не допринасят за стабилизиране на процеса. Напротив, менят мнението си и по-скоро влошават нещата. И това е лошо, защото страдаме всички.

-   Играта на парламентаризъм – влизане и излизане от комисии и парламентарна зала, яваване с неподходящо, да не кажем скандално облекло , обидите между парламентарните групи, със скорошна дата и твърдението на Тошко Йорданов за подкуп от половин милион, предложен на негов депутат от Татяна Дончева – всичко това, според вас, ще бъде ли калкулирано с отрицателен знак при следващите парламентарни избори?

-    Аз ще започна с влизането и излизането –неявяването в комисии. Последният петък го видяхме това нещо, когато правна комисия имаше насрочено заседание, на което да се гласува Закона за съдебната власт, в който е предвидено глава за специализираните съдилища.  И там видяхме, че няколко парламенаристи от БСП, които са членове на правна комисия отсъстваха и заради друго отсъствие - на хората от ДПС и ГЕРБ, нямаше  кворум. Тук е важно да се каже, че настоящият парламент промени правилника си така, че комисиите трябва да имат над 50% за кворум, за да могат да започнат своето участие, с което много лесно могат да се бламират заседанията им. Ясно е, че ГЕРБ и ДПС с отсъствието си бяха решили да торпилират процеса за специализираното правосъдие. Именно с гласовете на тези партии това спецправосъдие беше родено и изнесено - говорим за 2011 година. Така че, поведението им не учудва. Учудва, обаче, поведението на БСП, тъй като те имаха голямото желание да бъдат припознати като партия на протеста и с всяко ставане и сядане го повтаряха. Това, разбира се, е само частично вярно, тъй като много ключови въпроси – енергийните проекти, някои правосъдни въпроси, включително и избора на парламентарната квота на ВСС, БСП гласува редом с другите партии на статуквото.

Що се отнася до  парламентарния етикет, какво да ви кажа?... Тук трябва да бъде отчетено, че имаме парламент с  много представители, които за първи път се озовават на подобно място. Мисля, че в  най-голяма сила това важи за представителите на ИТН и не само. Попадането на такова място многократно надвишава капацитета им – то се вижда не само от начина на обличане, а и от работата им. В този парламент има прецедент за размяна на много тежки обиди, на тежки упреци, които поне за сега са останали недоказани. Тошко Йорданов обвини Асен Василев за кражба на интелектуална осбственост, което остана недоказано, не знам дали Василев ще си търси правата по съдебен път. Сега нещо подобно се случва и при Татяна Дончева - ще употребя израза "вървяла и разкешвала" някакви суми, за да разбие парламентарната им група. За това също няма никакви доказателства. Да видим.
Всичко това разрушава изцяло доверието и едва ли някой току-така в бъдеще би седнал да преговаря с тези хора по важни въпроси, след като изнесоха информация от преговорите, които са правили с партиите. Така не се прави и това не вещае нищо хубаво за сформирането на управление при следващите избори, каквито ще има.

Това народно събрание има още малко време и може да закрие спецъдилищата. Големият тест ще бъде сега в сряда, когато отново ще има  заседание на правна комисия и ще видим кои ще се явят и кои ще се  направят на ущипани госпожици. Защото важни са делата на първо място и след това думите. Всеки може да говори някакви неща и да прави декларации, но когато се стигне до дела се вижда истината.

-    Като наблюдателен адвокат, не може да нямате отговор на въпроса – кое толкова уплаши депутатите, че така  тупкат топката за съдебната реформа? Договореност, страх от изваждане на компромат, ужас от съшиване на въображаемо престъпление от прокуратурата? 

-    Появиха се информации в публичното пространство, за мен все още непотвърдени, че има народни представители, които най-вероятно са клиенти на  държавното обвинение и съответно съобразяват делата си с интереса на прокуратурата. Аз ще кажа, че председателят на правна комисия на ИТН доста се забави с внасянето на законопроекта за закриването на спецсъдилищата, като точка в дневен ред на правна комисия. Това е факт. Още на 21 юли е внесен този проект. Вярно е, че конституирането на тази комисия малко се забави, но ако ИТН възприемат едно към едно изказванията на лидерите им, че трябва да бъдат закрити тези съдилища, трябва да го направят на дело.
Спомням си, че Гешев миналата година беше казал на депутатите, че винмателно ще  следи кой как ще гласува и какви предложения ще внася. Припомням, че тогава, на миналогодишното му изслушване се откроиха само Явор Божанков, Крум Зарков и Кристиян Вигенин.

 

-    Нагледахме се на лъжливи парти и проекти, на лъжи в зала, менте дипломи, фалшива предизборна реторика на партиите. Лъжа ли ще е и дългоочакваната съдебна реформа, защото - как тези, които мълчат и бягат от Гешев, ще успеят да демонтират остарялата съветска правна система, адвокат Георгиев?

-    Дали ще се превърне в лъжа съдебната реформа?! Дано да не стане така! Но се вижда, че в два поредни парламента - вярно, много кратко просъществували - тази тема, която уж беше основна за партиите на протеста и промяната, а  имаше едно бездействие от страна  на госпожа Митева, която не вкара този проект в правна комисия. Сега  виждаме забавен ход на правна комисия с някакви процедури, отсъствия, неприсъствия и т. н. Ще бъде жалко ако и този шанс бъде пропилян в рамките на 46-и парламент. Поне да се случи закриването на спецправосъдието и връщането на спецармията към правосъдното министерство, както е било и преди.
Тук вече е огромната отговорност на медиите и журналистите в задаващата се кампания за парламентарни избори. На всеки един, който си отвори устата и каже "съдебна реформа, правосъдна система", но с действията си не е допринесъл нищо, да му се  припомня и каже: "Добре де, вие къде бяхте? Защо не внесохте като  точка от дневния ред този въпрос, защо избягахте, защо не дойдохте в зала, защото там ще видим още по-големи циркове?".
Хората не трябва да проспиват тези неща, защото политиците имат качеството бързо да забравят и разчитат това да се случи и при хората.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.