Дневният ред е категорично ясен – оставка, незабавна и безусловна, честни избори с машинно гласуване и тогава нека следващият парламент, избран с вашата воля, да дебатира и новата Конституция, и бъдещето на България. Но нека става с участието на всички нас, на всички граждани. Това каза държавният глава Румен Радев на среща с граждани във Варна, предава bTV.

Не се предлагат така промени в Конституцията – задкулисно, за три дни, допълни Радев. 

"Те искат дебат, искат въвличане на академичната общност, на неправителствени организации, на институциите, от които зависи, така, както го следвам аз. И тогава, след обществено осъждане, внасяне на тези промени в парламента". 

"Изобщо не трябва да става дума да се коментират тези предложения, внесени от министър-председател, който уби парламентаризма. Призовавам всички, които милеят за бъдещето на България, да не попадат в капана на Борисов. Да не се увличат изобщо в обсъждане на това недоносче, наречено предложение за нова Конституция". 

По думите на Радев, целта на Бойко Борисов е отклоняване на дневния ред: 

"Целта на Борисов не е рационално нова Конституция. Целта е да не говорим за шкафчета, за корупция, за беззаконие, за огромна корупция, за полицейщина, за административен рекет, и да забравим за това, че му искаме оставката", заяви президентът.

Според него такава "тежка криза на доверие не се лекува с Велико народно събрание, тя се лекува единствено с оставка".

"Моята промяна в никакъв случай няма да я внеса в този парламент. Що се касае до мои предложения, абсурдно е да ги пращам в един изчерпан откъм доверие и легитимност парламент.

Виждате, че гражданите му искат оставката, а вие ми предлагате да инвестирам още 5 месеца доверие в този парламент, само и само Борисов да се спаси от предсрочни избори.

Няма как да търсим бъдеще за българите в един парламент с председател, който бе поруган по най-вулгарен начин и от неговия собствен политически лидер, и който председател не направи нищо да си защити личното достойнство.

Този парламент, българският, е бил оглавяван от личности като Петко Каравелов, Стефан Стамболов, като Драган Цанков, и ние като българи сме длъжни да защитим достойнството на тези велики българи и да гарантираме нашето бъдеще, като искаме незабавна и безусловна оставка на един парламент, който не само е загубил политическо доверие, той е загубил и елементарно достойнство, и на един министър-председател, който е вече абсолютно невнятен. Просто е невнятен.

В никакъв случай не трябва да влизаме в капана и сега да обсъждаме каквито и да са конституционни промени. В момента това е подмяна на дневния ред. Дневният ред е един – оставка, незабавна и безусловна. Това е дневният ред", заяви президентът пред събралото се множество. 

"Бъдещето на България днес е във вашата воля, във вашата непреклонност всеки ден на протест, всеки човек на площада ни приближава към промените. Желая ви успех за бъдещето на България", допълни той.

Кметът на Варна Иван Портних опита да се приближи до президента. Протестиращите, обаче, не му позволиха да се доближи до президента. Иван Портних беше мощно освиркан, а към него по-късно полетяха камъни и яйца.

Портних бе придружен от областния управител Стоян Пасев и евродепутата Емил Радев, заобградени от охраняващи ги от народната "любов" полицаи.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.