Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД ЗКПО), приет на 07.11.2018 г., като изразява несъгласие с разпоредбите относно:

  • данъка върху моторните превозни средства, чиято уредба няма да стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект. Състоянието на превозните средства в една държава е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея. Приетите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Не се отчита нито колко често се ползват превозните средства, нито наличието на катализатори, нито вида на горивото. Няма и гаранции, че събраните средства от този данък ще се разходват за екологични цели.
  • отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци, направено без никакви мотиви. Според държавния глава не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат. Това е особено неприемливо, когато се удължава прилагането на конституционно нетърпима уредба - таксата за битови отпадъци да продължава да е според данъчната оценка на имота, а не според количеството отпадъци.
  • въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в  България, в зависимост от използването на имота. Президентът се позовава на последователната практика на Конституционния съд за определяне размера на имуществените данъци.
  • промените в Закона за митниците, внесени и приети след първо четене, са извън обхвата на ЗИД ЗКПО. С тях преобразуването на митниците в териториални дирекции се представя като закриване, което води до прекратяване правоотношенията на служителите. Конституционно неприемливо е и предвиденото прекратяване без предизвестие по преценка на директора на Агенция „Митници“, на правоотношенията с висши държавни служители. Така се ликвидира стабилитетът, който е основен принц

С промените на Закона за корпоративното подоходно облагане се въвеждат по високи данъци за по-старите коли. Те предвиждат отпадане на отстъпките за старите автомобили, което ще вдигне налога за колите произведени преди 2005 г. с до 50%, а също така не предвижда данъчно облекчение за автомобили с допълнително монтирана газова уредба.

Румен Радев уточни днес пред медии, по повод встъпването в длъжност с клетва на новите конституционни съдии, че не желае среща с Менда Стоянова и Владислав Горанов по темата за застраховките "Гражданска отговорност".

"Първо трябва да обяснят на българския народ, на българските граждани. Конституцията ясно показва къде стои президентът в законотворческия процес. В никакъв случай не искам да се вмесвам в законотворческия процес на българския парламент" - заяви държавният глава.

Президентът коментира и възобновената прокурорска проверка срещу излъчения от него нов конституционен съдия Атанас Семов и в нея съзря политически мотиви.

"Не съм изненадан, че се правят опити да бъде съживена една отдавна приключила прокурорска проверка. Това ми дава основание да вярвам, че целта е политическа. Проверката е приключила 2016 г. Защо се възбужда няколко дни след като е обявена моята номинация? Защо сега се повдига в този момент? Няма засега друго обяснение."

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.