Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова е определена за председател на Съвета по киберсигурността, съобщи правителствената пресслужба.

Съществуването на такъв съвет е предвидено в приетия през октомври миналата година Закон за киберсигурност. Новата структура е консултативен и координиращ орган към Министерския съвет по тази тема и се оглавява от вицепремиер. Членове на съвета ще са 18 души между които министрит на вътрешните работи, на отбраната, на външните работи, на транспорта, на финансите, на енергетиката, шефове на служби. Николова е представител на "Обединени патриоти" в правителството. Тя пое поста от лидера на НФСБ Валери Симеонов след оставката му. Нейни ресори са здравеопазване, икономическа и демографска политика, околна среда, транспорт и информационни технологии, икономика и туризъм.

Николова поема новата отговорност след като наскоро в резултат на хакерска атака от сървърите на Националната агенция за приходите бяха свалени и получиха публичност лични данни на над 5 млн. българи. Случаят се разследва от прокуратурата, собственикът на компанията за кибер сигурност "ТАД груп" е в ареста.

Очаква се под ръководството на Николова съветът да анализира тенденциите на киберзаплахите, рисковете, методите за противодействие и за развитието на необходимия капацитет, приоритетите за изграждането и развитието на човешки, технологични, инфраструктурни, финансови и организационни компоненти и при необходимост предлага решения и действия, пише "Дневник".

Вицепремиерът Томислав Дончев явно още не може да се примири със справедливото решение на министър-председателя Борисов да му отнеме ресора електронно управление, в който се похарчиха огромни пари, а електронно правителство няма и не се вижда на хоризонта, коментира "19 минути". Това стана в момента, в който на лидера беше докладван пробивът в НАП с изтичане на всички лични данни, осигурителната, данъчната и кредитната тайна на 5 милиона български граждани - всички активни хора в родината, който последва подобни проблеми в Търговския регистър, че даже и в самата Държавна агенция електронно управление, която се оказа елементарно уязвима, както показаха хакери и медиите. 

Само напомняме, че Дончев тури начело на правителствената ИТ институция... артилерист. Из медиите часове след окончателното сбогуване на Дончев и с киберсигурността възникнаха явно нарочни, но далечни от фактите публикации, очевидно в подкрепа на вицепремиера като бос на е-управлението. Философът от Габрово, наричан от колегите си министри на шега Конфуций, не крие, че вече има събран правителствен екип, явно с намерението да смени Борисов. Министър-председателят обаче направи силен изпреварващ ход. Назначи юрист начело на ресора е-управление, а от вчера и на Съвета по киберсигурността. 
Така, ако има законови проблеми, каквито мнозина очакват, при доста екстравагантните поръчки за стотици милиони лева всяка година, свързани с техническото осигуряване на електронното управление, те ще могат да бъдат извадени и изчистени.

Важно е да се припомни, че Лаура Кьовеши, която само след 4 месеца оглавява европейската прокуратура, вкара в затвора със сериозна присъда отговарящия за електронното управление в родината си по казуса с наемане на тройно по-висока цена, вместо купуване, на софтуеър за компютрите на държавната администрация в Румъния. Не е тайна, че се очаква първите разследвания на магистратката в новото й качество да бъдат именно в България, където повечето схеми са подобни, че и същите като в Букурещ. В областта на е-управлението са буквално 1 към 1.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.