„Обществена тайна е, че българско оръжие отива в Украйна. Ние, хората от бранша, това обстоятелство го знаем от 10-15 март, две-три седмици след началото на войната“. Това заяви освободеният директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов в предаването „Тази неделя“.

„Съществуват очевадни индикатори, че българското оръжие стига в Украйна през посредници в Полша, Чехия и Словакия. И за мен е непонятно тези индикатори да са неизвестни на госпожа Нинова. Нека бъда конкретен, изцяло се промени посоката на движение на оръжие. Преди войната оръжие идваше от Полша, Чехия и Словакия към България за последващ реекспорт към трети страни по външнотърговски договори. След началото на войната големите обеми оръжие тръгнаха от България към тези държави в Централна Европа“, каза Михайлов.

„На второ място, тези държави са много сериозни производители. Остава въпросът защо те купуват българско оръжие от нас. На трето място, армиите на тези държави, които споменах - Полша, Словакия и Чехия са въоръжени с НАТО стандартно оборудване и се питаме защо купуват така наречения съветски образец стоки от България. На четвърто място, обемите, които те купуват многократно надхвърлят количествата за ежегодно опресняване на военновременните запаси. На пето място, те купуват така наречената на професионален жаргон „стара стока“. Това са боеприпаси, които имат срок на годност още няколко месеца или една година. Очевидно е, че не ги купуват за съхранение, а за незабавно използване. Къде? Във войната в Украйна“, допълни освободеният шеф на „Кинтекс".

„Госпожа Нинова сигурно има информация, че българските заводи назначават работници, работят на три смени, работят и уикенда. Това е индикатор“, посочи Михайлов.

По думите му капацитетите на българските заводи са пълни за една година напред. Според него няма начин Корнелия Нинова да не вижда датите на договорите, предвид че се одобряват от комисия под нейно ръководство.

„Нека да кажа нещо много важно: Дали да се дава оръжие или не за Украйна е политическо решение, аз и моите колеги оръжейни търговци, ние имаме морал и ние знаем, че тези оръжия убиват хора и това е нещо много лошо. Нашият бизнес го е имало и преди войната, ще го има и след войната в Украйна, така че ние или по-скоро аз лично не съм ревностен поддръжник да се даде оръжие на Украйна, каквото и решение да се вземе. Ние ще се съобразим с него“, каза Михайлов.

Той е категоричен, че „Кинтекс“ не работи нито с Украйна, нито с Русия, нито с тези държави от централна Европа, които са транзитни точки. Ние зареждаме само традиционни наши клиенти, планово опресняване на техните военновременни запаси“.

Според шефът на "Кинтекс" износът на оръжие към Украйна вероятно е една от причините за неговото освобождаване.

Михайлов отново повтори, че има интересно съвпадение между неговото освобождаване и прекратяването на договора с офшорна фирма.

„Аз де факто и де юре съм директор на „Кинтекс“. Всеки ден ходя на работа. Аз съм легитимен директор на дружеството“, каза Михайлов.

Той отново отрече обвиненията за конфликт на интереси и заяви, че няма значение какво пише в описанието на дейността на фирмите му, тъй като те не извършват дейност.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.