"Братя"-масони са изключително разгневени от публичните изяви на Иван Гешев, на които за снимки при ръкостискане демонстративно изтъква отличителни кодове, присъщи за масонството. 

Както личи и по снимката тук — да, главният прокурор Иван Гешев е масон. Според данни, изтекли преди години от скрижалите на нерегулярната Велика ложа на Старите и свободни приети зидари в България (ВЛССПЗБ), и публикувани от “Биволъ” (https://bivol.bg/us-bg-masoni.html), Иван Гешев е бил посветен като масон още поне от 2013 г., в ложа с локален код L024S. Оттогава до днес са минали 7 години, което със сигурност означава, че сега той би трябвало да е посветен в степен “Майстор” — третата и най-висока в масонството.

Това, впрочем, обяснява неотдавнашния нескрит интерес на главния прокурор на републиката към книгите от книжарницата на “Данка Радева” — по-известна като “Нидялку от ПИК”, или обратното. За придобиването на всяка “зидарска” степен, кандидатът трябва да напише минимум 3 трактата, наречени “градежи”.

Очевидно Иван Гешев не е просто горд с членството си в ложата, но и непременно държи това да бъде забелязано — съвсем открито и без никакъв опит за дискретност, той демонстрира пред камерите на медиите някои отличителни белези, недвусмислено присъщи на масонството. Според запознати с материята — този факт прави изключително лошо впечатление на останалите “братя”, посветени в масонството, които в неформални разговори коментират с неприязън нелепото поведение на Иван Гешев.

Но като че ли по-важен, всъщност, е въпросът за моралните устои на главния прокурор Гешев и дали те и поведението му действително се вписват в заявените основни доктрини на свободното масонство, а те са: братската любов, взаимопомощ и истината, с главни добродетели: Въздържание, Сила на духа, Благоразумие и Справедливост.

Ще оставим отговорността за подобна преценка и отсъждане да тежи на съвестта на “братята по ложа”, които явно са препоръчали, приели и задържали Иван Гешев в своя храм на търсенето на истината и справедливостта. Един от тях е бившият главен прокурор — Сотир Цацаров, понастоящем оглавяващ друг храм на истината и справедливостта: КПКОМПИ.

Според източниците на LIBERTA.BG, Иван Гешев обмисля да компилира масонските си трактати и да ги публикува в сборна книга. По всяка вероятност, обаче, той ще използва псевдоним. Очакваме със затаен дъх да бъдем осветени от знанието и светлината на Великия Архитект, който — както е известно — единствено Той стои над главния ни прокурор.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.