Генчовска "шамароса" премиера Кирил Петков. "България има две външни политики. Едната е на Външно министерство, другата се провежда от премиера и неговите външнополитически съветници.  По отношение на междуведомствената Историческа комисия, за съжаление, бодряшките изказавания на премиера Петков, са тотална неистина. Свършената работа на тази комисия е нула. "Продължаваме промяната" продължават да живеят с убеждението, че държавата е едно НПО". Това е заявила външният министър Теодора Генчовска на закрито заседание в парламента, поискано от депутатите във връзка с позицията на България по отношение на РСМ и появилите се отвън информации, че премиерът е обещал до края на юни България да вдигне ветото на Скопие. 

Пред журналисти министърката не отрече тази инфромация, като подчерта, че депутатите, които са изнесли тази информация от закритото заседание, трябва да носят отговорност.

Разкрития на министъра на външните работи са шокирали депутатите. Генчовска признала пред народните представители, че ситуацията във външната политика е скандална. Тя разкрила, че като външен министър научава 80% от нещата по отношение на РСМ от Скопие. От приятели в съседната ни страна Генчовска научила, че Петков и Ковачевски са се договорили за ново междуправителствено заседание. Това означава, че зад гърба на коалиционните партньори и легитимните държавни институции министър-председателят Кирил Петков и външнолитическият му съветник Весела Чернева прокарват външна политика в ущърб на националните интереси. Във Външно министерство не е постъпила нито една паметна бележка от срещите на премиера Кирил Петков с представители на македонската страна, подчертала Генчовска, а това е още едно нарушение на закона. 

На журналистически въпрос след закритото заседание - Наистина ли е коментирала пред депутатите, че получава новините за външната ни политика, водена от правителството, от РСМ? - тя отговори така: "Новините не ги получаваме от Скопие, а от разговори с наши колеги. Тоест, това не са новини, а позиции, които се различават от националната ни позиция. От разговори с Въшното министерство на РСМ или от разговори с нашите европейски партньори". Генчовска отново настоя и, че не е правила никакви договорки с немската си колежка Аналена Бербок - България да пусне Северна Македония на преговори за ЕС до юни. Срещата в понеделник била поискала Бербок, за да види как върви прогресът с РСМ.

"По политическите въпроси трудно може да се каже, че има някакъв прогрес. По секторните политики обаче със сигурност има. Още първите дни на кабинета имаше нота, която страната ни изпрати, а съответно и югозапдната ни съседка, да не се използва името Република Северна Македония, а само Северна Македония, но това е нещо, което е направено и преди няколко години по линия на ОССЕ и НАТО. Това е формална стъпка", припомни Генчовска.

Никога не съм казвала, че премиерът е изразил алтернативна позиция. Казвам ви какво чувам в рамките на официалните срещи, каза Генчовска.

Външно не говори за срокове. Очевидно има амбиции до края на френското председателство, каза тя.

На въпрос на премиера ли са тези амбиции, тя отговори: На неговия екип, който го съветва по външнополитическите въпроси.

Запитана за Весела Чернева ли става въпрос, Генчовка отвърна: Никога не съм казвала нейното име.

Външната министърка обясни още, че не трябва да се забравя, че Албания е в пакет с РСМ за преговорите за ЕС. Критикува обаче македонската страна, че е изгубено много време от междуправителствената среща през януари, в което е можело те да отворят конституцията си, за да бъдат вписани българите в преамбюла ѝ. Засега не се обаъждало обаче второ заседание между българското и македонското правителство.

На свой ред Мирослав Иванов от ПП посочи, че „чл. 15 от Конституцията е пределно ясен, че вътрешната и външната политика се определят от Министерския съвет, а не от даден министър“.

Христо Иванов от ДБ призова за успокояване на страстите: „Темата за Северна Македония е прекалено важна, за да си организиране вътрешнокоалиционни мамби по тази тема. (…) Дали е имало някакви разговори, дали две амбициозни дами не могат да си говорят, дали някой има интерес този личен конфликт да го превърне в политическа вендета, говори само зле за нашата култура“.

Не закъсня реакцията на ГЕРБ през бившия външен министър Екатерина Захариева: „Външният министър не може да бъде в изолация и да научава от медиите или от някъде другаде какво се случва, това е абсолютно недопустимо“.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.