Нито жегата, нито пък вируса могат да ги спрат. Липсата на върховенство на закона се е превърнала в ежедневие в България, за съжаление. За подобна реформа няма политическа воля пред последните 30 години. Има единствено козметични промени, които целят да изгладят имиджа на страната пред ЕК. Това се казва в поредния политически анализ в чуждестранно издание, който засяга случващото се у нас. Анализът е в германския вестник "Дер Щандарт".

Ето и цялата статия:

Нито жегата, нито пък вируса могат да ги спрат. В сряда протестиращите блокираха движението в две части на столицата София. Скулпторът Велисвав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и пиар експертът Арман Бабикян, наречени “Отровното трио” насърчиха новите форми на гражданско недоволство.

Млади и образовани българи излизат на улицата всяка вечер в продължение на вече над три седмици. Исканията им са свързани с установяване върховенството на закона и настояват да се сложи край на привилегироването на определени богати лица с влияние.

За съжаление това е ежедневие в България.

Протестите започнаха, след като олигархът Ахмед Доган отпрати с помощта на властите граждани, които искаха да посетят държавен плаж близо до имението му на българското Черноморие. Събитието се превърна в пример за това как някои хора в България са над закона.

Рейдът срещу държавния глава

Второ събитие предизвика още повече народния гняв - след като президентът Румен Радев застана на страната на демонстрантите, главният прокурор нахлу в офисите на президенството. Арестувани бяха секретар и съветник на държавния глава. Критиките се насочиха към обвинител №1 на държавата - Иван Гешев.

Назначаването му на поста главен прокурор предизвика огромен смут миналата година. Причината - Гешев се смята за продължение на дългата ръка на олигархията, част от която е медийният магнат Делян Пеевски. Той притежава едни от най-разпространяваните вестници в България.

“Да България” може да се превърне в истинска опозиция с помощта на протестите”, заявява политическият анализатор Аделина Марини от платформата euinside.

Причината - за либералните и западно ориентирани българи социалистическата партия дори не е вероятно алтернатива на сегашното управление на консервативната партия ГЕРБ, която е под ръководството на премиера Бойко Борисов.

Не става дума за смяна във властта, а за реформа. За последните 30 години липсва политическа воля, която да наложи върховенство на закона. Имало е “козметични” намеси, целящи добри резултати пред Европейската комисия, обяснява още Марини.

През 2013 г. в България отново имаше демонстрации срещу внедряването на партийни или олигархични интереси в държавата. По онова време обаче движението се проваля, защото Пеевски води контра кампания - аналогично на действията в Унгария медийният магнат твърдеше, че протестиращите са платени от милиардера и филантроп Джордж Сорос.

Дезинформацията

Такава кампания се води и в момента. Има твърдения, че демонстрантите са платени от външни сили, като например Русия, а протестиращите са комунисти. Използва се същата техника на дезинформация, пояснява Марини пред “Дер Щандарт”.

Има обаче една съществена разлика с демонстрациите през 2013 г. Много от демонстрантите използват неконвенционални методи, които не попадат под ударите на пропагандата на Пеевски.

Медиен представител на управляващата партия ГЕРБ в Европейския парламент се е обърнал към изданието и е помолил да направи някакъв вариант на онлайн коментар, с който да “поправи България”. Това дава сигнал на колко голям натиск са подложени управляващите.

В България има и огромно недоволство заради пътните блокади. Междувременно правителството изгуби и всякакъв контрол върху COVID-19.

Превод: Джесика Вълчева, Фрог

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.