Поради големия недостиг на вода, жителите на българския град Перник трябва да се ограничават: вода има само 4 часа сутрин и 4 часа вечер. Виновник за това са промените в климата, твърдят от Кметството. Българите имат, обаче, други подозрения.

 Автор: Франк Щир
Превод от немски език, специално за Liberta.bg: Галина Георгиева 

България е спечелила отдавна славата си на “най-бедна страна от Европейския съюз” и няма скорошни изгледи да я загуби. По отношение на водните запаси, обаче, балканската страна, намираща се между Дунав и Черно море, е сред най-богатите в Европа. На нейна територия извират над 550 минерални извора, с температура от 20°C до 103°C, само в Исландия те са повече. Но България не е в състояние да използва водните си богатства, а напротив – пилее ги напразно. Повсеместно в цялата страна повече от половината питейна вода се просмуква през напуканите тръби по пътя си към крайния потребител.

Преди всичко в селата от североизточната част на страната се стига често до недостиг на вода през лятото. В конкретния случай, обаче, около 100 000 жители на индустриалния град Перник, отдалечен само на 25 км от столицата София, са подложени на воден режим. Незабелязано от обществото, язовирът “Студена”, снабдяващ региона с вода, е почти пресъхнал. От обичайните 25 милиона кубични метра вода, в момента са останали само 4 милиона кубични метра. Идилично разположен в долина, оградена с гористи хълмове, язовирът променя облика си и все повече напомня лунен пейзаж.

Всеки ден по 10 часа вода

На 03.11.2019 кандидатът на БСП Станислав Владимиров печели надпреварата за поста на кмет на Перник на местните избори. Само 3 дни по-късно в медиите се появяват първите съобщения за това, че градът е заплашен от воден режим. Очевидно критичната ситуация с водата е била отдавна известна от носещите отговорност на местно и национално ниво властимащи лица, но от изборни тактически съображения е била умишлено скрита от гражданите.
От 18.11.2019 перничани имат само по 10 часа дневно течаща вода – сутрин от 5 ч. до 10 ч. и вечер от 17 ч. до 22 ч. Нивото на яз. “Студена” не обещава стабилизиране на ситуацията. През последната събота кметът Владимиров бе принуден да обяви извънаредно положение и да намали прихода на вода на 8 часа дневно. Но дори и обещаното количество вода не се осигурява по думи на известната певица Ива Давидова в сутрешния блок на Нова ТВ. “Всеки ден се обаждам на водоснабдителното дружество ВиК Перник и всеки ден ми обясняват, че водата тече. Но водата не стига до нас. Ние сме изключително изнервени”.

Човек и без вода може да се напие

Животът с режим на водата е огромно бреме, преди всичко за семействата с малки деца, възрастни хора и болни. Давидова успява да изрази своята неудовлетвореност по един все пак артистичен начин. Тя записва с много черен хумор една типична българска народна песен. “Перник вода нема. Мъка е голема”, гласи припевът. На перничани ще им се отдаде да се напият с ракия и вино и без да имат вода, се пее в песента с хитов потенциал.

Давидова не вярва на обяснението на шефа на ВиК Перник - Иван Витанов, че промените в климата и свързаната с тях суша през тази година са виновници за извънаредната ситуация. По-скоро тя я обяснява с човешки провал, след като в крайна сметка пернишката прогнила водопреносна мрежа губи повече от 70 % от водата течаща по нея. ”Непрестанно политиците си прехвърлят отговорността, докато перничани страдат. Понякога чакам до 2 ч. или 3 ч. през нощта, за да мога да пусна пералнята. От много кранове тече мътна вода, ако изобщо я има”.

Отклонява ли се водата от предприятието за стомана?

По време на комунистическата Народна република България преди 1989 г. Перник, заедно със съседната община Радомир, се е славил като един вид "мини Рурска област на Балканите" (Рурска област е област в Германия, известна с въгледобива си и тежката промишленост - бел. прев.). Миньорите са добивали по онова време кафяви въглища, червен пушек се е издигал от комините на ТЕЦ “Република”. Хиляди работници са превивали гръб от работа в големите машиностроителни заводи. Пернишкото околовръсно е жив свидетел на тогавашната индустриална жилка на града. Преходът от авторитарен социализъм към демократична пазарна икономика не е оставил след себе си много от това, освен предприятието “Стомана”, запазило се като действащо след промените.

Сега точно “Стомана” попада под подозрението, че чрез кражбите си на вода е изострила кризата с водата в Перник. Когато водният режим вече е бил налице, според доклад на столичната фирма по водоснабдяването “Софийска вода”, “Стомана” е черпела за своите нужди 290 литра в секунда. Това се равнява на 40% от питейната вода, необходима за нуждите на Перник. Ръководството на “Стомана” веднага изпадна в амнезия, много перничани подозират все пак, че “Стомана” се е обслужвала незаконно с тяхната питейна вода за производство на стомана.

Условия като в Конго

С всеки изминал ден на сухо расте недоволството на перничани. През изминалите дни някои особено разярени граждани блокираха кръговото в квартал “Изток”, а с това и изхода към магистралата за София. В събота вечер се стигна до сблъсъци с униформените служители на полицията. “Къде е водата ни?”, питаха те върху плакатите, “Виновниците зад решетките!”. На своята Фейсбук0страница “Вода за Перник” недоволните обсъждаха на висок глас възможността да прехвърлят протеста си пред Министерски съвет в София, за да принудят министрите на регионалното развитие и на околната среда да подадат оставка.

Времето в Перник беше през тази година не по-различно от обичайното. След една пролет с обилни валежи последваха сухи и не прекомерно горещи летни месеци. Административно безсилие и незаконно отклоняване на водата са по-вероятните причини за бедственото положение с водата, отколкото промените в климата. Градът иска да положи нови тръби от река Струма, за да осигури на яз. “Студена” допълнителен приток на вода. Въпреки това, страховете са, че до април 2020 перничани ще трябва да живеят в условията на воден режим. “Ние не сме сами”, гласеше заглавието на статия от понеделник в онлайн-медията “За Перник” и поясняваше: “Има още един град без вода по време на празниците: Киншаса в Демократична република Конго”.

Източник: https://www.cicero.de/aussenpolitik/wassermangel-bulgarien-pernik-industrie-stahlkocher-klimawandel

Други статии на Франк Щир във връзка с България (на немски):

https://www.spiegel.de/politik/ausland/bulgarien-dps-abgeordneter-deljan-peevski-sorgt-fuer-kontroverse-a-1074203.html

https://www.cicero.de/aussenpolitik/viktoria-marinova-bulgarien-pressefreiheit-journalismus-boiko-borrisov

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.