Нашите документи имат рейтинг 8 и дават достъп до 114 държави, без да е необходимо изваждането на визи. Със същия рейтинг са и румънските паспорти.

Българският паспорт е сред най-предпочитаните, наред с другите от Евросъюза. Сингапурските и германските паспорти оглавяват класацията. Рейтингът им е 1. На последно място е паспортът на Афганистан с рейтинг 92, предаде bTV.

За сравнение със сръбски "пасош" може да пътувате без виза само в 82 държави. Още по-надолу в класацията са македонските (рейтинг 36) и турските паспорти (41). Преди нас обаче е Гърция. Тамошният паспорт е с рейтинг 3.

Междувременно скандаът с издаването на фалшиви документи за получаване на българско граждане се разсраства. Четирима гражадни от Пирот, Димитровград и Чуприя са арестувани от полицията поради съмнения за вземане на подкпуп с цел издаване на фалшиви документи за получаване на български паспорт. Това съобщиха от вътрешното министерство в Сърбия. Задържани са 60-годишният М.Ж., който е работил в Общината на град Пирот, 38-годишният лекар А.И. от Димитровград, 39-годишният Д.М. от Димитровград и 68-годишният В.И. от Чуприя. Всички те са заподозрени в даване и вземане на подкуп с цел издаване на фалшиви документи за получаване на български паспорти, се казва още в официалното съобщение на сръбското вътрешно министерство. Според силите на реда Д.М. от Димитровград и В.И. от Чуприя през последните две години са плащали на лекар от Димитроврад да издава фалшиви медицински уверения без да бъдат извършвани прегледи за лица от Сърбия и след това са плащали на чиновници от общината в Пирот на същите тези лица да бъдат издавани уверения, че имат български произход. По-късно тези уверения са предавани на държавните органи в България за издаване на български паспорти", пише още в съобщението. Срещу всички задържани е издадена заповед за "задържане под стража за 48 часа". След това всички те ще бъдат предадени на прокуратурата. От полицията не уточняват дали тези арести са свързани с полицейската операция в България и задържането на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев, пише БГНЕС.

Далибор Миланов, секретар в Културно-информационния център в Димитровград, също е задържан. Според неофициални източници полицията го разследва като посредник в схемата. От прокуратурата у нас не потвърждават за връзка между акцията в Сърбия и тази у нас.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.