Вчера в официоза "24 часа" се появи подвеждаща информация, която внушава, че президентският съветнк Пламен Узунов, който беше служебен министър на МВР в периода 27.01.2017 - 04.05.2017, в качеството си на такъв е сключил неизгодна сделка, с което е ощетил хазната на ЕС. Става въпрос за закупени стари джипове за полицията с отпуснати 6 млн. евро от ЕК. След разследване на ОЛАФ са установени груби нарушения и българските данъкоплатци трябва да върнат 12 милиона лева, които са разпределяни от властимащи лица.
Всъщност, такава сделка има, както и разследване на европейските служби, пари също ще се връщат. По-важното е, че договорът за закупуване на джиповете не е сключен при министерстването на Пламен Узунов, а при управлението на Бойко Борисов, когато министър на МВР е Валентин Радев. Валентин Радев е номинален шеф на МВР в периода 04.05.2017 - 20.09.2018.

 "24 часа" твърди, че процедурата по договаряне на джиповете е по времето на Пламен Узунов като министър на МВР. Въпреки това договорът за изпълнение на поръчката носи подписа на друг министър, тъй като е сключен по време, когато на власт са ГЕРБ, които са приели условията на договора за джиповете и са го утвърдили, включително и с разплащане по него.
Всъщност, процедурата по изпълнение на поръчката е приета като законосъобразна с подписване на договора за доставка на автомобилите, а това се случва при министър-председателя Бойко Борисов.

Администрацията на президента публикува опровержение на медийни публикации за предполагаема злоупотреба със служебно положение в МВР по време на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

От "Дондуков"2 посочват, че разследването на ОЛАФ се отнася за сключен договор от вътрешното ведомство на 22 февруари 2018 година, а не на 23 март 2017 година. Въпросният договор и анексът към него са публикувани на интернет-страницата на МВР.

От тях става ясно, че договорът е сключен няколко месеца след края на мандата на служебното правителство, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, посочват от „Дондуков“ 2 и прилагат текста на договора и анекса към него.

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ съобщи, че е установила, че МВР е допуснало нарушение заради едностранна промяна на тръжни условия и вместо високопроходими автомобили е избрало да осигури автомобили от друг клас (SUV). Разследването на ОЛАФ е приключено с препоръка към Европейската комисия да възстанови 5 948 569 евро, а прокуратурата в България - да прецени дали има предпоставки за наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Съобщението на ОЛАФ гласи: "OLAF установи, че Министерството на вътрешните работи е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства като е променило едностранно условията му. По-специално Министерството е избрало да закупи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. OLAF също така заключи, че има основания да се счита, че служители на Министерството вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС."

Изпълнител по поръчката за доставяне на джипове за МВР е “Българска автомобилна индустрия” на Гриша Ганчев.

Юристът Даниел Божилов коментира във Фейсбук: 

"Колко безкрайно тъп и алчен трябва да си, че от ЕК като помощ да ти осигурят 12 млн., за да си купиш хубави джипове за полицията, а ти да си купиш останалата непотребна наличност от фалиралата фабрика на Гриша Ганчев, които освен, че нямат нищо общо с джип, не стават за нищо и никой не е поискал да ги купи?

За капак хем парите ще трябва да върнем, хем да си бием в главата трошляците, които вече дори не се произвеждат.

Е, това е открито, прозрачно, некорупционно и умно управление."

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.