Преговорите между Европейският парламент и Съвета на ЕС приключиха тази вечер. След като миналият вторник Съветът направи избора си за Лаура Кьовеши, днес ЕП каза: "Лаура Кьовеши да стане главен прокурор на ЕС".

Преговарящите в Парламента и Съвета на ЕС се договориха за назначаването на Лора Кьовеши - предпочитаният от евродепутатите избор за първи ръководител на новата прокуратура на ЕС.

Преговорите между Европейския парламент и Съвета за новия главен прокурор на Европа, който да ръководи Европейската прокуратура, продължават от миналата пролет. Преговарящият екип на Парламента подкрепя Кьовеши по време на преговорите, въпреки противопоставянето на Съвета до този момент.

След споразумението с преговарящите на Съвета във вторник вечерта, председателят на Комитета за граждански свободи Хуан Фернандо Лопес  заяви: „Г-жа Ковеши е идеалният избор да стане главен прокурор на ЕС. Има отлични професионални компетенции. Освен това в момента Румъния не заема ключови постове в ЕС. Тя ще бъде една от водещите силни жени в ЕС отсега нататък. “

"Много сме доволни, че г-жа Кьовеши ще ръководи новата европейска прокуратура. Тя отговаря най-добре на визията на Европейския парламент за силно и надеждна прокуратура. Г-жа Kьовеши е изключително компетентна, с впечатляващ рейтинг на постиженията в борбата с корупцията,със забележителна устойчивост и голяма смелост“, добави председателят на Комитета за бюджетен контрол Моника Холмайер.

Заместник-председателят на Комитета за граждански свободи Майте Пагазаунтурдуа заяви: „С избирането на г-жа Кьовеши за главен прокурор на ЕС гражданите ще се чувстват по-сигурни и защитени сега, когато Европейската прокуратура може да започне своята работа. Новият офис ще има ключова роля в борбата с престъпленията, засягащи финансовите интереси на ЕС - само престъпниците ще бъдат неспокойни след това споразумение“.

Досега 22 държави-членки се се присъединили към Европейската прокуратура. Петте страни, които в момента не участват, са Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания. Те огат да се присъединят по всяко време към новата иснтитуция.

Централният офис на Европейската прокуратура ще бъде базиран в Люксембург, заедно с главния прокурор и колегия от прокурори от всички участващи страни. Те ще ръководят ежедневните наказателни разследвания, провеждани от делегираните прокурори във всички участващи държави-членки.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.