„Спиранетио на газовите доставки за Полша и България е натиск към ЕС, част от който сме и ние, заедно с поляците. Ефектът е политически, а стремежът е да се разбие европейската солидарност.
Схемата на посредници между България и Газпром е корупционна и в свободния пазар няма как да се приеме.
Путин няма намерение да отстъпва, защото това означава неговия политически край. Всички страдат от войната, дори в Африка, защото една четвърт от африканските държави не могат да направят зърнения си баланс, разчитайки на зърно от Украйна и Русия. Който и да Ви каже, че утре, вдругиден, след пет месеца, ще свърши войната, няма да е сериозно. Губещите от войната са ясни, а понятието победа ще бъде много относително. Важно е къде ще мине демаркационната линия. В момента небето над Украйна е неутрално и Русия няма доминация. Преговорите сега се водят на бойното поле. Трябва да надделее разумът, да седнат и да преговарят, защото тези преговори ще са за омиротворяването на света и най-вече на Европа.“ 

Един разговор за газовите и истинските войни, за политическата цена на случващото се в Европа и света, за опита ни да се оттласнем от корумпираните схеми на газовата търговия и прогноза за изхода от войната в Украйна . 

Арабистът и експерт по национална и международна сигурност проф. Владимир Чуков пред LIBERTA.BG...

-    Проф. Чуков, отмъщение на Путин ли е спирането на газовите доставки за България и Полша? Как разчитате този акт, случил се в деня, когато българската правителствена делегация бе в Украйна?

-    Наистина много неприятно съвпадение. Дали е случайно, или не, ми е трудно да кажа. Но това, което излезе като статистика е, че всъщност на поляците им е излязал най-бързо реда за плащане на задълженията към Русия. Знаете,  куп експерти обясняваха ,че това било указ на президента Путин, а това, че има подписан договор с Газпром, че той има задължения към своите клиенти, очевидно господин Путин не го интересува. Актът е натиск върху ЕС, част от който сме и ние, заедно с поляците. Целта му е да подхрани разцепление в ЕС. Мисля, че по-скоро ефектът е политически. Стремежът е да се разбие тази европейска солидарност с Украйна, която е в ущърб на Русия. Бих добавил и още нещо, връщайки се в началото на въпроса Ви, дали е случайно съвпадението с нашето посещение в Украйна. Повече от очевидно е, че се цели да се нанесе удар срещу сега управляващото правителство в България, тъй като разминаванията с руската политика и  изказванията на госпожа Митрофанова са повече от очевидни. Спомняте си приказките на руския посланик по адрес на правителството и лично на Кирил Петков. Там също можем да търсим някакви причини. Не бих се учудил ако големите анализатори в стратегическите им центрове, са допуснали, че по този начин правителството ще падне. Но това са имагинерни анализи, които се  правят от проруски коментатори в България. Поне аз така го разчитам. 

-    Полярни са общественита позиции по повод газовата криза у нас. Виждате ли „ястребова политика“, цитирам Делян Добрев, и героична поза в устрема на ПП да спрат руската зависимост, или това просто са сменени посредници, които ще направят газа по-скъп?

-    Да се опитаме да направим анализ на българо-руските отношения в областта на енергетиката, извън контекста на онова, което се случи вчера, когато Газпром заяви, че ни спира газа. Спомняте си колко дълго време българското правителство се бори срещу последици, които бяха наследени от Газпром. Ето, например, фирми като Овъргаз се появиха, от отклонени средства в плащането от страна на България по посока на Газпром. Тези проблеми са още от времето на Жан Виденов. Да, България се пребори и тези фирми играят като самостоятелни играчи на газовия пазар. Сега в момента разбираме, че те отново искат да върнат тези посредници. Кое е неприемливото? От една страна Руската централна банка ще определя какъв е курса на долара, спрямо рублата,т.е., както беше по времето на социализма – един долар, един лев-те въвеждат черния пазар. И отново използват  посредници между България и Газпром-нещо, което е повече от неприемливо. Това е корупционна схема, която в свободния пазар няма как да се приеме. Може би в руската икономика тези схеми вървят, само че ние сме член на ЕС, имаме си някакви правила и пазарни принципи, които няма как да приемем. Затова и ЕК каза: никакво разплащане с рубли. Защото това означава корупция.

-    Т.е., Вие адмирирате отпора на българското правителство да не плаща в рубли?

-    -А нима трябва да адмирираме корупционна схема? Няма място за никакви ястреби и гълъби.  Делян Добрев беше министър на Бойко Борисов. 3 милиарда български левчета отидоха за Турски поток. Някой да ни е питал? Дайте да видим какви са ангажиментите по Турски поток? Едно транзитиране, в което ние нямаме право на достъп  дори до газа, който транзитираме. Видяхме руската страна какво каза, ще има големи наказания, ако българската страна открадне от газа, който от Турция минава за Сърбия. Що за диверсификация е това? С нашите пари правим алъш-вериша на  Турция през Сърбия към Унгария. Ще ме извинява Делян Добрев, но думата „ястреб“ означава, „аз искам корупция“. Няма какво да говорим с тези хора, които 12 години не могат да направят една тръба. Чии интереси обслужвата тези хора, нека отговорят! Ако се разчоплят тези споразумения  и договорите с Газпром, може би ще излязат някакви скелети.

-    След изявлението на Путин, че който се намеси в „специалната операция“ в Украйна ще срещне светкавичния отговор на Русия и след  думите на американския военен министър Лойд Остин, че ако трябва САЩ ще разместят небето и земята, за да победи Украйна, приближава ли ни най-лошото?

-    За съжаление, в момента виждаме един сблъсък, който г-н Путин не го е предвиждал. Знаете, блиц-крика, а те са взели със себе си дори парадни униформи, за да маршируват по улиците на Киев. Путин очевидно няма намерение да отстъпва, защото това означава неговия политически край. Видях в клипчета неговата дясна ръка, която вече не може да я скрие, че трепери. Очевидно е огромно психическото и физическо напражение и няма как тази болест да не влияе и върху функционирането на мозъка. Това, което наблюдаваме е трагедия за украинския народ, на първо място. Онова, което ме изуми, бе вчера, когато Антонио Гутиериш, пита Путин как ще  обясни събитията в Буча, руският президент каза, че няма представа и че руската армия няма отговорност. Отново го питат кой е отговорен за това, което става в Буча, а отговорът му бе: не знам.Ситуацията е изключително тежка, защото ние всички страдаме. Искаше ми се да бяха седнали на масата на преговорите и да прочетат Минските споразумения по начин, по който и двете страни да бъдат удовлетворени. Трудно може да кажем защо се случи така. И двете страни обвиняват другия, че се нарушава споразумението от Минск, но да започнеш пълномащабна агресия, да окупираш Херсон, което е много далеч от Донбас, Мариупол, който беше сринат-също много далеч от Донбас-това какво е? Преговаряйте, а не сега целия свят да се тресе. Това, което наблюдаваме сега, е може би най-черната страница от съвременната история на света. Всички го усещат, дори в Африка, ако щете. Защото една четвърт от африканските държави не знаят как ще направят зърнения баланс. Ако ние разчитаме на техните енергоресурси, африканците разчитат на тяхното зърно-украинско и руско. Не може да изнесат зърно от складовете в Одеса, защото има руска обсада. Това е безотговорност, недопустимост, престъпление срещу всички нас.

-    Как виждате края на войната? Ще има ли  победители в този конфликт?

-    Който и да Ви каже, че утре, вдругиден, след пет седмици, месеци ще завърши войната, няма да е сериозно. Никой не може да каже кога ще се стигне до някакво положение, в което и двете страни да разберат, че няма как да продължат нататък. В момента виждате, че все още Русия се опитва да напредне, но нейното напредване е нищожно. Дали ще има победители? Губещите са ясни. Понятието победа ще бъде много относително, защото Русия дотук вече загуби. Развенчан бе митът за непобедимата руска армия, която газеше в Сирия и за отрицателно време се справи с местните банди. Тук тази работа няма как да стане. Въпросът е , къде ще мине демаркационната линия? Това е много важно. С транспортирането на модерно западно оръжие, нещата започнаха полека да се обръщат. В момента небето над Украйна е фактически неутрално и Русия няма доминация. Това е повече от очевидно. Ако трябва да бъдем честни, преговорите в момента се водят на бойното поле. Президентът Зеленски каза, че те няма да отстъпят и един сантиметър. А рейтингът му е сходен със 100%. Същата история е и при Путин, който ако каже, че се отказват от някоя обаст, той веднага ще бъде свален. В крайна сметка, трябва да надделее разумът, да седнат и да започнат да преговарят, колкото и тежко и невъзможно да бъде. Защото тези преговори ще са за омиротворяването на света и най-вече на Европа.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.