Протестиращи срещу маските в училище се събраха в Бургас  пред Регионалния инспекторат по образование.
"На протест срещу задължителното носене на маски от учениците. Искаме мерките да са препоръчителни. Не разбрахме каква е логиката 85% от времето децата в класа да са без маски, а в коридора - с маски. Проведохме срещи с инж. Илива - директор на Регионалното управление на образованието и д-р Паздеров директор на РЗИ-Бургас.
Чакаме реакция на Министерски съвет." - коментира органзиторът на бургаските антиправителствени демонстрации Асен Бонджев.
Още по темата: В Бургас излизат на протест срещу маските в училищата

Десетки родители се събраха в София на протест с искане децата да не носят маски в училище. Протестът се сформира от дни в социалната мрежа, съобщава Dir.bg.

Те носеха плакати: "Къде им е усмивката", а на плаката изобразени детски лица с маски. Събралите се обявиха мярката на Министерство на образованието и науката за фашизъм и за геноцид и попитаха къде е демокрацията.

Събралите се родители обявиха, че ще сформират доброволни родителски отряди, които да пазят пред училищата "да не слагат деца в карцерите".

"Алтернативата на карцерите е измислена отдавна, има лекарски кабинет във всяко училище", бяха категорични те.

От своя страна образователният министър Красимир Вълчев обясни, че децата ще носят маски в училище не повече от половин час дневно - в общите помещения. 

"Носенето на маски е доказана мярка. Ние имаме един от най-либералните режими спрямо другите страни. В много от тях се изисква носене на маски по време на учебния час. При нас децата ще носят маски по-малко от 10% от времето. Силно препоръчваме по-голямата част от времето да прекарват навън - тоест, те не трябва да се застояват в коридорите. Всяка година имаме ученици, които избират т. нар. "самостоятелна форма" на обучение или по-скоро родители, които избират за децата си тази форма на обучение. Тази година очакваме да са няколкостотин - може би 200-300 заявления да бъдат подадени", коментира образователният министър, цитиран от bTV.

Протест е предвиден за утре в няколко града в страната.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.