Днес в град Камено фирма „ВОРИК ГРУП“ проведе Обществено обсъждане с граждани, фирми и заинтересовани лица, на което бяха разяснени и аргументирани ползите от реализирането на частния бизнес проект „Парк за кремации и урнополагане“.

Общественото обсъждане е вторият стадий от законово регламентираните три стъпки до встъпването в изпълнение на 8-милионната инвестиция в Община Камено. След като получава положителна преценка от МОСВ, инвеститорът „ВОРИК ГРУП“, със собственик известният бизнесмен и шампион по джет ски Кристиян Киров, в изпълнение на заповед на ековедомството обяви дата за Обществено обсъждане, като след това се очаква експертна оценка от МОСВ по ОВОС и гласуване на ПУП от общинските съветници.

На общественото обсъждане присъстваха кметът на Камено Жельо Вардунски, председателят на общинския съвет Радослав Балтаджиев, управителят на „Камено – газ“ Петьо Джумерски, общински съветници, представители на медиите, граждани и експерти в областта на екологията.

На събранието в административната сграда на Община Камено собственикът на „ВОРИК ГРУП“ Кристиян Киров изложи с видео презентация 5 аспекта от инвестиционното си намерение: икономически, екологичен, социален, религиозен, политически.
 

От икономическа гледна точка Киров изтъкна, че акцентът в това инвестиционно намерение е думата „парк“.

„В него ще има пет сгради: ритуална зала, ресторант, техническо
помещение, складова база и административна сграда. На първо време, още преди започване на строително-монтажните работи, в касата на Община Камено ще постъпят не малки суми под формата на такси за разрешителни и други, като по наши изчисленията те ще варират между 80 000 - 100 000 лева. Този приход за 2020 г. не е заложен в бюджета на Община Камено и ще дойде като излишък, с който ръководството на Общината ще може да покрие обществени нужди от най-различно естество“, заяви Кристиян Киров.

Той допълни, че след това за година от данъци и такси в общинската хазна ще влизат по над 50 000 лева, като отделно от това ще купува газ за дейността си от общинското предприятие „Камено - газ“, което е  още дивидент за общината и нейните граждани.

Относно работните места, които ще бъдат разкрити, Киров обясни:

„Ние започваме да строим обекта и от първия ден ще имаме нужда от хора - пазачи, общи работници, различни специалисти и др., като ще наемаме техника от фирми в община Камено.“

„ВОРИК ГРУП“ обещават високи стартови заплати, като минималните ще са като средните за страната – 1300 до 1800, а за квалифицирания персонал – над 1800 лв. За почасова работа са предвидени месечни възнаграждения от порядъка на 700-800 лева. Обобщено на годишна база дружеството ще отделя близо 500 000 лв. за заплати. Ще бъдат разкрити 32 длъжности и поетапно бройката ще се увеличава.
Кристиян Киров обърна специално внимание, че за ритуалите по кремация ще пристигат  опечалени близки и роднини, които при всички положения ще ползват хотелите, магазините и ресторантите в града, което от своя страна ще стимулира развитието на местните бизнеси.

От екологична гледна точка собственикът на фирма „ВОРИК ГРУП“ ЕООД бе категоричен:

„Това, което вълнува хората най-много, е дали крематориумът ще замърсява техния град. Това е целта на днешното обсъждане и се надявам всички да са се запознали с Доклада за въздействие на околната среда /ДОВОС/, изготвен от експерти от БАН. Тук са и неговите автори, на които ще дам думата след малко за професионално експертно мнение.
Преди това искам да се обърна към вас не като експерт, а като гражданин: Не вярвайте на спекулации и манипулации, вярвайте на публично достъпната, проверена и достоверна информация! Един съвременен крематориум прави кремацията до 4 пъти по-екологично съобразна от погребването в пръстта. Учените алармират, че кремацията е един наистина щадящ природата начин за справянето с този екологичен проблем. Разлагането на тленните останки е продължителен период, който на практика може да доведе до отравяне на почвата, водата и въздуха.
Крематориуми има в градовете София, Пловдив и Варна, но в Бургаска област няма. Знаете, че гробищните паркове са с изпълнен капацитет, а кремацията ще реши този наболял проблем за всички общини, градове и села в Бургаска област.“

Кристиян Киров подчерта, че неговият крематориум на бъдещето ще има  допълнителна филтрираща система на стойност 650 000 евро, така че вредни емисии във въздуха, който дишат хората, няма да има. Няма да има и замърсяване на водата или почвата, защото процесът на кремация не ползва вода, но при горенето се отделя зелена енергия, която ще бъде оползотворена.

„Освен това кремацията е по-евтина от традиционното погребение и ако то е между 1200-1500 лева, то кремирането е около 500 лева“, казва Киров.

Получили сме становище на РИОСВ, РЗИ, Басейнова дирекция, АПИ и мога да кажа, че базовото ниво на качество на въздуха няма да бъде влошено след реализиране на проекта. По технологията няма отделяне на отпадни води, което значи, че няма да има опасност от замърсяване на водните басейни в района. Разгледана е добре технологията, ще има двукамерно изгаряне по показатели в закона. По отношение на фините прахови частици, които ще бъдат изпускани от крематориума, те са 0,1 милиграм на кубичен метър, при положение, че нормата е 5 милиграма на куб./м. Разработена е тристепенна система за очистване на димните газове, височината на комина ще е 12 метра. Височина, която е достатъчна, за да доведе до тези ниски концентрации. Притесненията, които хората имат по отношение на замърсяване на въздуха, нямат основание, обясни инж. Радостина Христова от БАН пред присъстващите. Тя е ръководител на екипа, който е направил и извършил оценка на въздействие на околната среда за реализирането на проекта.

Инж. Радостина Христова

Инвеститорът Кристиян Киров изтъкна, че неговото дружество ще има и социална ангажираност в Камено, като ще подпомага социално слаби групи, хора в неравностойно положение, културни и спортни прояви и мероприятия, издателска дейност др. с нестопанска цел. Във връзка с позицията на църквата, каноните като цяло и религиозния аспект припомни, че Руската православна църква признава кремацията, а свещениците отслужват литургия при този вид погребение.


Теньо Тенев - Първи секретар на Общинския комитет на БКП

От политическа гледна точка собственикът на „ВОРИК ГРУП“ обърна специално внимание на протестиращите преди общественото обсъждане граждани пред сградата на Община Камено.


Яни Шишманов (в ляво)

Те бяха поканени от него в залата -  да се запознаят с проекта от екоекспертите, за да не разпространяват неистини за замърсявания след реализацията му, но те не пожелаха да чуят различна от тяхната гледна точка.

Други местни лица, които искат крематориум в Камено споделиха, че протестът „на заблудените недоволни“ е яхнат от политически лица, различни от партия ГЕРБ, които вероятно имат користни цели и амбиции. За инициатори на протестиращите се заявиха пред медиите Теньо Тенев – бивш Първи секретар на Общинския комитет на БКП в Камено, както и Яни Шишманов, бивш комунистически кмет на общината, който не е родом от Камено и отдавна не живее със семейството си в града.

Протестиращите публично заявиха, че не искат „втори Освиенцим“ в Камено, което силно провокира Кристиян Киров от „ВОРИК ГРУП“ и той заяви следното по този повод:

„Вчера отбелязахме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Поклон! Това е най-мрачният период в световната история, отнел живота на милиони жени, мъже и деца. По време на Втората световна война  българският народ не позволи нито един български евреин да бъде изпратен в лагерите на смъртта тогава, а днес, в 21 век, протестиращи срещу моя инвестиционен проект в Камено публично ме заклеймяват, че едва ли не съм убиец и ще строя концентрационен лагер тук, втори Освиенцим. Тоест, те намекват, че ще горя живи евреи ли? Това няма да им го простя! Тези техни думи, изречени в медии и в официално писмо до кмета на Камено, са гавра с паметта на загиналите евреи и техните близки.“

Днес кремацията е широко разпространена в света. В САЩ и Канада има около 1000 крематориума. Според последните данни във Великобритания функционират 356, в Чехия - 80, във Франция - 70 (практически във всеки град).

Кремацията е най-широко предпочитана в Япония (98% от всички починали се кремират), в Чехия (95%), във Великобритания (69%), в Дания (68%), в Швеция (64%).

В Русия, според изследванията на Православния погребален център, процентът на кремациите, от общия брой на погребенията, варира от 61,3% в Москва, до 45% в други градове на страната. В онези градове на Руската федерация, където има крематориуми, процентът на кремациите в общия брой на погребенията варира от 45 до 90,6%.

В момента крематориуми функционират в 24 големи градове на Русия, в които оперират 40 кремационни линии. Тази тенденция с всяка изминала година се увеличава.

Във  Великобритания и Швеция енергията, получена от изгарянето на телата, се използва за производство на елктроенергия.

През 2015 година кремирането изпревари загробването на телата за първи път в историята на САЩ. Тенденцията показва, че темпото в полза на кремирането ще продължи и че то ще достигне до 80% през 2035 г.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.