Опорочавайки деня на Ботев, ГЕРБ посегна на духа на народа. А той е свят. Като самия хилядолетен, корав, български корен - кършен, горен, бесен, стрелян, но жив. Жив!
А жълтата лента е за вас. Да ви огради и бележи със знака на позора. Завинаги.

Врачанският кмет на ГЕРБ Калин Каменов обгради (след партийно нареждане "от върха") като престъпник Христо Ботев, за да не може служебният премиер Стефан Янев да поднесе цветя в памет на поета-революционер, а и най-вече, за да не допусне президента Румен Радев да се появи отнякъде и да отправи своето слово към жителите и гостите на града.

Искаше ми се да напиша друг текст на днешния 2 юни. С думи от дълбините на българското си сърце и с чувства, събирани от най-невинните детски преживявания на празника на Ботев и загиналите за свободата на България.

Да, този текст ще е друг, без да е замислян. Случаят е от честването на 2 юни във Враца, за който бившият депутат от левицата Александър Симов съобщи в социалните мрежи.

Ето какво каза пред Liberta.bg червеният депутат и журналист:

„Във Враца всяка година /с изключение на миналата, по разбираеми причини/, винаги се е чествал Денят 2 юни по определен начин, което е разбираемо. Денят е национален празник, който гледа цяла България. Хората се събират около паметника, поднасят венци, има официални речи, идва президентът. Тази година кметът от ГЕРБ Калин Каменов опорочи напълно празника, който беше замислен като спектакъл единствено и само за Калин Каменов, за да не може президентът да дойде и да дръпне реч“.

Какво още се случва, според Симов?! Премиерът Стефан Янев се появява вчера към 12.00 часа да поднесе венци пред паметника, заедно с областния управител на Враца. Кметът не се вясва, сякаш централната власт не съществува. След медийните заглавия „Кметът на ГЕРБ се скри“, герберският велможа обгражда паметника на Ботев с жълта полицейска лента! Правилно прочетохте - жълта полицейска лента, като на мястото на престъплението! Дълбокият замисъл е, никой да не може да се приближи до паметника, камо ли да поднесе цветя. Разбира се, има сложено малко каренце за общинските съветници от ГЕРБ. Забележете, за да няма място за президента, тържеството се лишава от всякакви други официални лица! Е, „официален“ е господинът Калин Каменов, но не и четирите му официални, „свръхбанални и скучни“ изречения, които дръпва от трибуната.

"Врачани не помнят такава кошмарна история. Не може основната забележителност на тази вечер да е зарята“ - възмутен е бившият депутат Симов, който подозира, че заповедта за тази организация е дошла от друго място.

Такива бяха вчерашния и днешен ден с врачански ракурс. Някой ще каже - че какво пък, все концерти и гвардейци, все рецитации, нека е по-различно. Да, само че тук не става дума за разлика, а за позор. Позор пред паметта на един от най-големите титани на българския дух, сам превърнал се в синоним на саможертвата.

Че се води битка в държавата, вече всеки го вижда и усеща. Че е някакси разбираемо тя да се простира между бивши и настоящи /макар и временни/ управляващи, е понятно, но да се пренесе тази бран върху съзнанието на хората, жадуващи съприкосновение с падналите за свободата на отечеството, е кощунство. И вместо врачанци да усетят ледните тръпки на почитта и преклонението, когато зазвучат Ботевите строфи, вместо да усетят с жилите си подвига и саможертвеността в името на Родината, те трябваше да съучастват в грозното зрелище, да се гневят на кмета-послушко, който по чужда заповед обезобрази святия ден и се подигра с паметта на Революционера.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.