Генералният директор на БНР да бъде остранен от заеманата от него длъжност. Това изречение сякаш вече кънти от всяка точка на България, когато се заговори за националното ни радио.

Първо премиерът на България Бойко Борисов заяви пред медии, че "главанаци" саботират работата в БНР, за да клатят правителството с многочасовото прекъсване на програма "Хоризонт". Журналистката Силвия Великова бе свалена от ефир и след това отново върната с премиерската намеса. Следваха протести на журналисти от всички медии. Кореспондентите на националното радио в страната поискаха остраняването на Светослав Костов. Това мнение бе застъпено и от редколегията на програма "Христо Ботев", която се присъедини към исканията на своите колеги от програма "Хоризонт" - оставка! Съветът за електронни медии (СЕМ) днес стартира процедура за уволнението на Светослав Костов. Той, обаче, продължава да проявява детински инат и да не освобождава заеманата от него длъжност в БНР, без да се интересува, че журналистите в медията не желаят да работят с него, а присъствието му там смущава нормалното протичане на работните процеси, като провокира разделение между колегите.

Повече от ясно е, че Светослав Костов е стимулиран да не подава своята оставка. След като вече е известно, че министър-председателят не изпитва симпатии към него, съвсем естествено се стига и до въпросителният отговор - КОЙ?

"Изразяваме категоричното си несъгласие с твърденията за противопоставяне между "Хоризонт" и "Христо Ботев". Добре известно е, че в момента програма "Хоризонт" е в управленска криза, но същевременно програма "Христо Ботев" е в още по-незавидно положение, тъй като освен управленска криза, преживява и системно неглижиране години наред. На практика проблемите на БНР вследствие на лошо управление засягат всички звена, пряко заети в създаването на радиопродукция. Като резултат поддържането на високо качество става все по-трудноосъществимо, а свободното упражняване на дейността ни все по-негарантирано", пише в становището на редколегията на "Христо Ботев".

С 3 гласа "за" и 2 "въздържал се" Съветът за електронни медии откри процедура по предсрочното освобождаване на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов заради замлъкването на "Хоризонт" на 13 септември. Съдбата му обаче ще се реши с гласуване чак след седмица. Тогава отново ще трябват минимум 3 гласа на членове на медийния регулатор, за да бъде предсрочно отстранен, или пък да остане начело на националното радио. Според въздържалите се членове на СЕМ - Бетина Жотева и Галина Георгиева, желанието за отстраняването му е прибързано и няма законово основание на този етап Костов да бъде освобождаван предсрочно. Според председателката на СЕМ София Владимирова, Розита Еленова и Ивелина Димитрова обаче е налице нарушение на чл. 10 от Закона за радио и телевизия и отговорността за спирането на излъчването на програма "Хоризонт" за пет часа на 13 септември трябва да понесе генералният директор.

София Владимирова, председател на СЕМ: Аз ще подкрепя започването на прекратяване на мандата на генералния директор на БНР. Да бъдеш директор на обществена медия е чест и привилегия, и огромна отговорност. До този момент ние тук в СЕМ не чухме кой поема отговорността за създалото се напрежение в БНР за прекъсването на сигнала на 12 септември.

Бетина Жотева, член на СЕМ: Добре, че е измислен и този вот "Въздържал се", за да може човек да изчака и да събере повече информация.

СЕМ предостави петдневен срок на Светослав Костов да изложи своите мотиви и съображения по казуса. Едва след това ще се проведе вотът за това дали Костов ще остане, или не генерален директор на БНР.

Самият той пък се въздържа от коментар, защото все още очакваше официално писменото решение на СЕМ за откриване на процедурата по предсрочното му освобождаване. "Нека официално да изчакаме решението на СЕМ, след което ще предприема действия", каза Костов.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.