На 31 май правителството ще спре да плаща на хотелиерите по 40 лева на бежанец. Това означава, че до тогава настанените в хотелите по морето украинци ще трябва да ги напуснат или да си плащат за престоя на сезонните цени. Това се разбра от изказвания днес на ръководителят на Националния кризисен щаб за бежанците от Украйна полк. Валери Рачев и вицепремиерът Калина Константинова.

Пред bTV Рачев каза, че в страната са влезли 188 500 украински бежанци, от които 88 056 са останали в страната. Той допълни, че след 31 май подходът ще е различен - интеграцията им в обществото. Рачев поясни, че в момента се финализира първият транш от 15 млн.лева към хотелиерите. А освобождаването на хотелите в края на май се прави, за да не се пречи на летния туристически сезон.

Към този момент, обаче, хотелиерите не са получили нито един лев от държавата за приютените в хотелите им украински бежанци и не могат погасяват сметките си за ток и вода.

Пред "Нова телевизия" Калина Константинова заяви, че правителството вече мисли какви мерки да се предприемат за останалите в страната бежанци след 31 май. Планира се да се стимулират работодатели да ги вземат на работа. Тези, които не са си намерили дом, ще се насочват към държавни бази и общежития.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.