Ден след ден в публичното пространство се тиражират само щастливи новини, красиви градски пейзажи и най-вече успешни  европейски проекти. Това обаче се оказва просто една розова картина. Истината е съвсем различна. В годините на управлението на ГЕРБ в нашия град с всички сили са укривани данни за тежки нарушения, свързани с евро проекти, които са ни стрували милиони левове глоби, платени директно от джоба на габровския данъкоплатец. Благодарение на работата на общинските съветници от „Будно Габрово“, тази информация бе изрично изискана и сега ще бъде оповестена.

​В действителност на широко рекламираните спечелени проекти с европейско финансиране  се радват тесен кръг фирми, а нарушенията свързани с процедури, строителство, надзор и изпълнение на договори плащаме всички ние. Когато условията по една поръчка са такива, че само един изпълнител  отговаря на тях, това на практика е уреден мач. За който обаче има санкция. Оказва се, че на изпълнителя е разчистен пътя от конкуренти, той получава възнаграждението си, а глобата за това плащаме ние. Като често и самото изпълнение е такова, че получава заслуженото възмущение на гражданите.
 
За периода 2016-2020 г. са подадени 18 сигнала за сериозни нарушения на Община Габрово при управлението на проекти по Оперативни програми. По тях, съдът е определил и осъдителни решения, с които са наложени глоби на Общината на стойност 1 228 883 лв. и съдебни разноски за 48 324 лв. Тези тежки финансови санкции ще плащаме всички ние, габровци, от нашия джоб, през и без това бедния общински  бюджет. Това ще доведе до нови дългове и лихви, което рано или късно ще наложи повишаване на местните данъци и такси. Освен това, тези наказания ще снижат потенциала на Общината за бъдещи периоди и тя ще се развива със забавени темпове. Говорим за седем цифрени суми. Припомняме, че все още плащаме дългове, свързани с финансовите корекции от Водния цикъл, които отново бяха свързани с огромни нарушения.

​​Накрая искаме да подчертаем, че ние от „Будно Габрово” не сме голословни. Думите ни за финансовите злоупотреби на ГЕРБ-Габрово не са политическа кал, а истина, която е подкрепена с конкретни документи, уличаващи данни и точни числа. Съвсем скоро ще изнесем подробна информация за конкретни случаи и казуси, които касаят всички нас, габровци.
 
​„Будно Габрово”

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.