Сирените на 2 юни отново ще прозвучат в чест на Ботев

На 2 юни с едноминутно мълчание почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. В Поморие 146 – годишнината от гибелта на героите ще бъде отбелязана с поклонение пред бюст-паметника на поета революционер, намиращ се в квартал „Свети Георги”, до читалището.

Преклонението на 02.06.2022 г. /четвъртък/ ще започне от 11.30 часа с програма, подготвена от НЧ „Светлина 1939“, а точно в 12.00 часа ще прозвучат и сирените в знак на почит, след което ще бъдат поднесени венци и цветя.

Община Поморие кани жителите и гости на града да почетем българските герои, посветили живота си за свободата на Родината.

Във връзка с чуждестранните гости на територията на община Поморие, от институцията съобщават:

"Уважаеми съграждани,
С решение на Министерски съвет от 1993 г., 2 юни е обявен за ден на Христо Ботев и загиналите за свободата на България, чиято памет се почита с вой на сирени.
В тази връзка ви уведомяваме, че системата за ранно предупреждение и оповестяване с акустичен сигнал „Въздушна опасност” ще бъде задействана на територията на община Поморие на 02.06.2022 г. /четвъртък/, в 12.00 часа, с продължителност 2 минути.
В знак на почит, при подаване на сигнала пешеходците и пътните превозни средства спират на място до края на звука от сирените.
Призоваваме гражданите и бежанците от Украйна да не допускат паника и стресови ситуации, предвид предстоящото задействане на сиренно-оповестителната система".

Празник на град Ахелой и традиционен събор за Спасовден

В деня на големия християнски празник „Възнесение Господне“ жителите на Ахелой и техните гости отбелязват празника на града.

Община Поморие, Кметство гр. Ахелой и НЧ „Светлина – 1934“ – гр. Ахелой канят всички на празника, който ще се проведе на 2 юни 2022 г. /четвъртък/ при следната програма:

 8.00 ч. – Света тържествена литургия по повод празника на гр. Ахелой „Спасовден“, отслужена от отец Божидар и свещеничество

Място на провеждане: Храм „Свето Възнесение Господне“

,9.30 ч. –  Начало на 15-ти тракийски фолклорен събор
Място на провеждане: Открита сцена – парк Ахелой

,10.30 ч. – Поздравления от кмета на гр. Ахелой Иван Георгиев и официалните гости по повод празника на града и официално откриване на 15-ти тракийски фолклорен събор

Място на провеждане: Открита сцена – парк Ахелой

,12.00 ч. – Почитане паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Поднасяне на венци и цветя на паметника в градския парк.

,18.00 ч. – Вечерен празничен концерт с участието на децата на Ахелой, вокален ансамбъл „Фортисимо“ и народните изпълнители Димитър Аргиров и Соня Чакърова.

Място на провеждане: Открита сцена – парк Ахелой

21.15 ч. – Празнична заря

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.