В Поморие честването на Националния празник на България започна с ритуално издигане на българския трибагреник от почетен караул, под звуците на химна, в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Ангел Панцирков.

В знак на почит към стотиците хиляди герои, жертвали себе си за българската свобода, отец Борис от храм „Свето Рождество Богородично“ отслужи благодарствен молебен, под музикалния съпровод на дамски хор “Благовестие” с диригент Йорданка Туджарова.

Г-жа Даскалова, учител по български език и литература в Основно училище „Христо Ботев“ – Поморие произнесе празнично слово, с което припомни събитията, довели до подписването на Санстефанския мирен договор – документът, който дава началото на Третата българска държава след близо пет века османско владичество. С рецитал в церемонията взеха участие учениците от  ОУ „Христо Ботев“.

Венци и цветя пред паметните плочи на участниците в Освободителната война поднесоха кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник-кметът Янчо Илиев,  общински съветници, общественици, жители и гости на града.

С празничен дух и възрожденски песни в програмата участваха и деца от ДГ „Детелина“ – Поморие. Впечатляващите състезателни двойки от КСТ „Поморие “ с ръководител Никола Абрашев и Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“ – гр. Поморие с ръководител Владимир Данаилов, допълнително заредиха присъстващите с добро настроение.

В навечерието на Трети март бяха наградени участниците в превърналия се в традиция фотоконкурс за ученици на СУ „Иван Вазов” гр. Поморие – „Да погледнем на България с очите на Вазов”.

Най-добрите фотографии са подредени в изложба на открито, която може да бъде разгледана до края на днешния празничен ден, в центъра на града.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.