След правителственото заседание днес, на брифинг за медиите премиерът Кирил Петков заяви, че темата "Северна Македония" вече не е тема на правителството, а на парламента - и ветото на РСМ няма да бъде вдигнато, докато се нарушава Рамковата позиция на Министерски съвет от 2019 г. 

"Всяко предложение от страна на френското председателство на Европейския съюз, от държава членка, или от ЕК, свързано с одобряване на начало на преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС, което се отклонява от рамковата позиция на МС от 2019 г., да се изпраща незабавно на комисията по външна политика на Народното събрание", обясни Петков.

"Представителите на България в Комитета на постоянните представители и в Съвета по общи въпроси да не изразяват съгласие по точка 1 до обсъждането ѝ в НС. За всяко едно предложение няма да се дава съгласие, докато върви обсъждане в парламента и ще се дава отрицателен отговор при несъгласие. По този начин избягваме всякакви спекулации, че това правителство ще направи каквото и да било по темата Северна Македония. Тази тема трябва да бъде решена само и изцяло от народните представители. Този дебат би трябвало да приключи. Темата за Северна Македония вече не е тема", завърши министър-председателят.

Кирил Петков: 2,5 млрд. лв. са искани за незаконни строежи, установиха от МФ и МРРБ

2,5 млрд. лева са искани за незаконни строежи, като тези пари е трябвало да бъдат платени през увеличението на бюджета, който беше поискан от Министерство на регионалното развитие, обяви премиерът Кирил Петков, цитиран от bTV.

Откритията са на междуведомствената комисия на Министерство на финансите и МРРБ.

Премиерът даде пример: „Шест метра водосточна тръба струва 1 млн. лева за данъкоплатците на Република България. Три стълба струват 2 млн. лева. С този тип примери се събират в 2,5 млрд. лв. незаконни строежи“.

„Тези пари трябваше да бъдат платени през увеличението на бюджета, който беше поискан от МРРБ“, каза Петков.

По думите на премиера именно това е причината точно днес да се повдигне темата за Северна Македония в Народното събрание. Защото е предстояло министърът на финансите Асен Василев да изнесе откритата информация. Петков призова хората да не се поддават на отвличане на вниманието pо важните теми.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.