Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви, че Албания и Северна Македония трябва да започнат преговори за членство в ЕС през първото полугодие на 2022 година, предадоха германски медии, съобщава БТА.

Бербок подчерта, че е провела двустранни разговори с българския външен министър Теодора Генчовска, по време на които двете страни са се съгласили, че в сегашната ситуация е изключително важно да започнат преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС.

Такива страни като Украйна, а също така други държави, отдавна виждат бъдещето си в ЕС. Ние не само че няма да разочароваме тези страни, но и ще изпълним обещанието си за членство в Европейския съюз. Това се отнася и за някои страни от Западните Балкани, преди всичко Албания и Северна Македония и точно затова сега през първото полугодие сме длъжни най-накрая да започнем преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония, каза Бербок след срещата на външните министри на ЕС в Люксембург.

Освен това германската външна министърка отбеляза, че сръбските власти също така трябва да подкрепят политиките на ЕС, включително санкциите, ако страната иска да стане член на евросъюза. 

„Същото се отнася и за други страни от Западните Балкани, които ясно показаха тези дни, тези седмици, че повечето от тях виждат бъдещето си, своята сигурност в Европейския съюз,“ каза Бербок. 

„Ето защо те подкрепят европейските санкции“, допълни тя.

„Ако някой се стреми да стане член на Европейския съюз, което иска Сърбия, тогава от изключително значение е подкрепата за външната политика на ЕС и подкрепата за съответните санкции, каза Бербок.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.