И бившият регионален министър живее в чуждо жилище без пари, гласи заглавие на "Сега", и допълват: Горанов и Нанков живеят в апартаменти на приятели. Доскорошният транспортен министър Ивайло Московски ползва жилище на родителите си.

От медията разкриват, че Николай Нанков живее подслонен в София от семейна приятелка, а тя обитава къщата му в Априлци.

Ето какво още пише "Сега".

И зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков е в категорията на безвъзмездните ползватели, пише в декларацията му тази година, подадена пред антикорупционната комисия. В декларацията си за 2017 г. (когато беше регионален министър) той е вписал два имота - собствена къща в Априлци и ползване на 1/3 от апартамент в София.  

От пресцентъра на регионалното министерство (МРРБ) предоставиха на "Сега" разясненията на Нанков. Къщата е фамилна собственост, дарена на министъра от баща му през 2017 г. А апартаментът в София, в който живее безвъзмездно още от 2011 г., е на Тодорка Сотирова - дългогодишна семейна приятелка. Сотирова е предоставила покрив на Николай Нанков в София, а в замяна ползва безплатно част от къщата му в курортното селище Априлци.

"Сега" преглежда имуществените декларации на заемащите висши държавни длъжности, след като се разбра, че финансовият министър Владислав Горанов живее безвъзмездно от 2012 г. в чужд апартамент в луксозен комплекс в София. Той обясни, че жилището е на кръстника му Иван Сариев и че не вижда нищо нередно в това. Главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка по случая за престъпление по служба и търговия с влияние. Тя е възложена на антикорупционната комисия и е наредено да приключи до 18 декември. Данъчните твърдят, че са направили 60 ревизии за 6 години на фирмите на Сариеви. Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира казуса, защото Горанов бил голям човек и можел сам да обясни. 

ПРИЗИВ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна с призив към премиера Бойко Борисов да поеме отговорност за своя финансов министър или да признае, че някой друг му е поръчал да назначи Горанов в правителството. „Борисов смята, че ще се отърве от този ангажимент, като каза, че той е голям човек и да излезе да отговаря. Не, това не ти е Валери Симеонов, с когото да се оправдаеш като с коалиционен партньор. Това е твой министър или може би не е? На кого е? Кой е назначил Горанов?“, риторично попита Нинова. И допълни, че „когато институциите не работят ... някой взима решенията другаде“. „Горанов е ярък израз на този модел“, заключи соцлидерът.

   

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.