Скандалът с къщите за гости, които се оказаха къщи за тъщи, свекъри, снахи и други роднини на овластени лица, се разраства. Оказва се, че Антоан Порожанов, син на бившия шеф на ДФЗ Румен Порожанов, който е разписвал за скандалните къщи, е сред одиторите на Фонд “Земеделие”, разкрива в свое журналистическо разследване от "Биволъ". Одитът на “Делойт” е успокоил  Брюксел, защото през 2015 г. не са открити масовите нарушения и злоупотреби, които сега тресат политическото статукво.

Скандалът с къщите за гости е продължение на #Апартаментгейт и започна с разкритието на Биволъ за луксозна вила на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, построена с европейски пари. Одобрението на субсидията е по времето на Румен Порожанов като шеф на ДФЗ, а в същото време Александър Манолев е бил зам.-министър на туризма. Той подаде оставка и беше обвинен в престъпления срещу финансовите интереси на Европейския съюз.

След като от Брюксел повдигнаха въпросително вежди, в България започнаха масови проверки на всички къщи за гости, в които се включи Прокуратурата, ДФЗ, МВР и НАП. До момента проверките са довели само до още една оставка, тази на зам.-директорката на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова. Оказа се, че тя е била лице за контакт на къща за гости построена по европрограма от кмета на Юндола – Мехмед Мустафа Местан.

Вчера Биволъ публикува няколко скандални случая с къщи за гости, които се водят на подставени лица на кметове от ГЕРБ, ДПС, общинари и дори една къща на лице, свързано с тежката организирана престъпност. До момента няма информация въпросните лица да са със снето доверие от партиите, които те представляват. Няма информация и за възбудено наказателно преследване и срещу Янаки Червеняков, бивш директор в ДФЗ, който оформил къщата за гости на тъща си. Именно от този случай тръгна разследването на Биволъ за къщите за гости през 2016 г., което прерастна в подробна база данни с всички къщи построени със субсидии по ПРСР и техните собственици. Тази инвестиция в журналистика на данните сега се отплаща с нови и нови скандални случаи.

Татко разпределя – синчето одитира

През 2014 г. България рискуваше да изгуби 1,65 млрд. евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) заради липсата на Сертифициращ орган. Три обществени поръчки по избор на одитор, стартирани от бившия земеделски министър Димитър Греков, бяха обявявани за незаконосъобразни. Тогавашният служебен министър на земеделието Васил Грудев проведе процедурата по пряко договаряне, вследствие на която за одитор бе избран  “Делойт”.

За одитирането на директните плащания и ПРСР “Делойт” получи от държавния бюджет над половин милион лева. По същото време Антоан Порожанов е одитор в същата фирма, където е започнал работа през 2012 г., както твърди самият той на страницата си в социалната мрежа Linked In и в сайта на фирмата си Ей Ер Пи Мениджмънт.

Не е известно докладът на “Делойт”, представен на Европейската комисия през 2015 г. да съдържа данни за масивни нарушения в ПРСР. Това прикриване на безобразията с разпределянето на европейските пари във Фонд “Земеделие” очевидно е било успешно и е успокоило Брюксел.

Впоследствие професионалната кариера на младия Порожанов се развива в областта на земеделието, чрез консултантски фирми, които консултират бенефициенти от Фонд “Земеделие”. Заради потенциалния конфликт на интереси в КПКОНПИ е подаден сигнал, научи Биволъ. Той приключва с мъдрото заключение, че Антоан Порожанов е син на баща си, но няма нищо нередно в това той да консултира и одитира програмите, които баща му управлява, разпределяйки милиарди.

До момента бившият шеф на ДФЗ Румен Порожанов, който е разписал и одобрил финансирането на повечето къщи за гости за политически лица, не възнамерява да подава оставка като Министър на земеделието. В своя защита той изтъква, че са извършвани проверки и документално всичко е законно. Такива са и заключенията в благия отчет на “Делойт”, където работи неговия син Антоан Порожанов.

Или както казват всички политически лица нагазили до гуша в грозния скандал с евтините апартаменти, недекларирани тераси и безплатните вили: “Всичко е точно, всичко е законно, няма конфликт, няма злоупотреба”.

И продължаваме към новия транш евросредства, които Порожанов-баща ще разпределя, а Порожанов-син отново може да одитира. И защо не? Момчето очевидно е компетентно по семейна линия, а и вече е натрупало опит.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.