И главният прокурор се обяви против законотворчеството на ГЕРБ и последните законопроекти за изменения и допълнения в НПК и Антикорупционния закон. Изваждането на общинските съветници от групата на лицата, които трябва да подават годишни имуществени декларации пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ), Сотир Цацаров определи като лошо и целенасочено.

"Формулата е "справедливост за всички". Каквото е за всички, това трябва да е и за тях" - категоричен е държавният обвинител.

На журналистическите въпроси Цацаров уточни, че говори за два законпроекта, които касаят Антикорупционния закон.

"Единият е този, който трябваше да заличи последиците от тълкувателното решение на ВКС. Вторият законпроект се оказва доста подробен и съдържа разпоредби, които се нуждатя от доста внимателно обмисляне. Ако съм изпразил подкрепата си по първия законопроект, имам резерви относно бързината, по силата на която е тръгнал вторият законопроект. Той се нуждае от внимателно юридическо прецизиране", коментира Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров е на мнение, че са наложителни промени в току-що приетите разпоредби в Наказателно-процесуалния кодекс, които дават възможност на прокуратурата да забави с 24 часа уведомяването на родителите на арестувано дете за задържането му. Той разкритикува и намерението на ГЕРБ и ДПС да избавят общинските съветници от задължението да подават декларации пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Според Цацаров текстът за т.нар. "тайни арести" се нуждае от юридическо прецизиране. За втория заяви, че промяната в закона го учудва.

Ден по-рано президентът Румен Радев наложи вето върху текстовете, даващи възможност арестите на непълнолетни да остават тайна от родителите им за 24 часа. Разпоредбите предвиждат вместо тях, да бъде уведомявана Агенцията за закрила на детето.

Няколко часа преди Цацаров да разкритикува промените зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов опита да оправдае тайните арести с аргумента, че арестите са само за непослушни деца, припомня Mediapool.

"Това дете (което е арестувано) не е дете, което е послушно, добро. Това дете е с мярка за неотклонение задържане под стража, знаете тя се взима само в изключителни случаи при тежки престъпления“, обясни заместник-министърът пред бТВ.

Главният прокурор, обаче, не приема нещата така.

"При всички случаи моето становище е, че законодателният текст се нуждае от прецизиране. В крайна сметка трудно можем да приемем, че непълнолетен може да бъде задържан и за това ще забраним да бъде уведомен родителят", заяви той.

С уговорката, че не иска да се бърка в споровете около ветото на държавния глава, той заяви, че от забраната за уведомяване задължително трябва да бъде изключено семейството на арестувания. Има нужда и от промени в друга насока – за ареста може да не се уведомява, само ако обвинението е за тежко престъпление от типа на тероризъм или престъпна група, заяви главният прокурор.

През последните години "тайните арести" бяха предлагани от управляващите няколко пъти, но неуспешно. В крайна сметка те бяха приети преди седмица с оправданието, че се транспонира европейска директива. Те не ограничават правото на достъп до адвокат, което според авторите им автоматично означава, че няма никакви тайни арести.

Проблем със законодателното творчество на ГЕРБ създаде и проектът за промени в антикорупционния закон, предвиждащ изваждането на общинските съветници от обсега на КПКОНПИ. Ако проектът бъде приет, общинарите няма да са длъжни да подават имуществени декларации пред антикорупционната комисия. Цацаров е против тези промени

Общинските съветници не бива да бъдат изключвани от списъка на лица, които са задължени да декларират имуществото и конфликт на интереси пред КПКОНПИ, каза той. Това предложение бе направено в началото на седмицата от ГЕРБ и ДПС с аргумента, че комисията ще трябва да проверява около 5400 души и ресурсът, нужен за тези проверки, значително ще надхвърли ползата от тях.

"Не смятам за разумно или свързано с равенството на правата на всички граждани това, което наричате изваждане на общинарите, което всички разбираме какво е. Като ще въвеждаме подаване, въобще всичките задължения по тоя закон, за един много широк кръг лица, които заемат определено положение, каква е логиката да вадим общинските съветници?", попита главният прокурор. Според него тази промяна се предлага целенасочено. Той обаче не уточни както има предвид.

Главният прокурор каза още, че според него служителите на КПКОНПИ няма да станат по-ефективни като носят маски при акции, което е друга промяна предвиждаща законопроекта. И допълни, че правомощията на комисията са достатъчно ясно формулирани и силни – „не е необходимо да пресоляваме манджата“. Цацаров обясни още, че според него този законопроект е бил изготвен много бързо, а е доста подробен и се нуждае от внимателно обмисляне и прецизиране. Според него нищо не налага бързината при изготвянето му, а и тя е вредна. По отношение на проверката за конфликт на интереси на финансовия министър Владислав Горанов от КПКОНПИ Сотир Цацаров коментира, че прокуратурата е изискала от комисията, когато приключи работата си по случая, да я уведоми. Причината е, че резултатът има отношение и връзка с проверката на прокуратурата по случая.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.