От няколко дни здравето на арестантите в Бургаския затвор е в опасност, те отказват да се хранят и връщат предоставената им от държавата (данъкоплатците) храна. Причината за това е скоровъведената дисциплинарна мярка от директора на мястото за изтърпяване на наказание Бранимир Мангъров - да ги държи на тъмно.

В разрез със закона и презумпцията за невинност, лицата, които изтърпяват съдебната мярка "задържане под стража" и не са с  влезли в сила осъдителни присъди, са третирани като осъдените лица. От 22.00 часа до 06.00 в отделението на арестантите електроподаването се преустановява. Дали е заради икономия, или поради самозабравянето на началника на Бургаския затвор, е без абсолютно никакво значение, когато се засягат права.

Никъде в закона не е разписано, че арестантите (лицата без влезли в сила осъдителна присъда, а някои от тях най-вероятно и напълно невинни) и осъдените лица трябва да изтърпяват еднакво строг поправителен режим, което включва и оставяне им без светлина.

По тази причина невиновните лица в Бургаския затвор, за които съдът не е отсъдил, че са извършили престъпление, в знак на протест са обявили "гладна стачка". От няколко дни те отказват да се хранят, като са разписали декларации за причината, поради която връщат храната - нарушаването на техните права и третирането им като затворници. Те са уведомили началника на Бургаския затвор, че желаят да имат осветление поне до полунощ и ще гладуват, докато това не се случи. От страна на затвора и началството им е предадено, че в мястото за изтърпяване на наказание в Бургас ще има унифициране на правилата и след като в 22.00 часа подаването на електроенергия към затворниците се преустановява, така ще бъде и за арестантите.

Гореописаните действия представляват грубо погазване и незачитане на законите, както и потъпкване на презумцията за невинност на лицата, които се намират на територията на Бургаския затвор, но са без влезли в сила осъдителни просъди.

Нашата медия ще запознае с казуса както ръководителя на Апелативна прокуратура - Бургас Любомир Петров, така й министъра на правосъдието Данаил Кирилов и правозащитните организации. И ще отправи питане към директора на Бургаския затвор.
 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.