„Сега съм в черния списък на властта, на това авторитарно управление. Не се страхувам, защото тази заплаха не пречи на моята работа в Европейския парламент. Колегите ми се доверяват и аз съм докладчик по едни от най-важните теми – за медиите, за създаването на нова агенция по убежищата, за издаването на „златни паспорти“, за създаването на обща европейска отбрана“. След „Барселонагейт“ започна моето преследване от прокуратурата, това не е мое разследване, но аз поех от един етап ангажимент, като българки депутат, да го продължа". Това заяви в „Тази събота“ евродепутатът от БСП Елена Йончева. 

По думите ѝ тя е подала сигнал до съда в Страсбург, че обвинението ѝ е политически мотивирано и несъстоятелно. „Чухте премиера Борисов в един запис, където той твърди, че трябва да бъда изгорена, той буквално използва тази дума. Той е дал такава заповед“, каза Йончева. 

Йончева обясни, че групата за мониторинг върху върховенството на закона е изслушала редица премиери, но не и българския, защото по думите ѝ той „се е скрил“. Тя уточни, че тази група продължава да наблюдава страната ни и се очаква ново заседание през декември, като тя ще предложи министър-председателят Бойко Борисов да бъде изслушан.

Евродепутатът коментира заседанието на правната комисия към Европейския парламент, на което беше разгледано искането за отнемане на имунитета ѝ. Тя уточни, че това е поискано от страна на българската прокуратура и го определи като „политическа поръчка“. У нас тя се разследва за пране на пари. 

„Надявам се един ден да разберем защо г-н Цацаров не е могъл да откаже, кой е поръчал аз да бъда изгорена. Относно процедурата – това е рутинна практика, разглеждат се редица искания за сваляне на имунитети“, каза Йончева и уточни, че процедурата отнема няколко месеца, преди депутатите да гласуват решението си в пленарна зала. 

Йончева добави, че разглеждането на нейния случай се е забавил заради пандемията, но тя много се радва, че процедурата е започнала, за да се изясни казусът. 

Тя заяви, че не се притеснява имунитетът ѝ да бъде свален и да бъде съдена. „В българския парламент се отказах от своя имунитет, прокуратурата имаше пет месеца и не направи нищо. Аз дори не знам в какво се състои това обвинение, защото то е абсурдно. Обвинението дойде, след като осъдих г-н Борисов за клевета и започнах разкрития за корупция“, посочи евродепутатът. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.