Четох в. „Файненшъл таймс“, който пише, че румънското правителство убедило българското, а също така полското и унгарското правителства, техните постоянни представители да гласуват против Кьовеши на Съвета на ЕС миналата седмица. И те са подкрепили френския кандидат, споделя в интервю за сайта "Клуб  Z" румънската евродепутатка Моника Маковей.

Маковей се прочу в Румъния и в Европа като архитект на борбата с корупцията. След проведените от нея реформи започнаха разследвания дори срещу действащи политици в родината й. Сред осъдените е и бившият премиер Адриан Нъстасе. Маковей бе отстранена от кабинета през 2007 г. В момента тя е евродепутат и участва в изслушването на кандидатите за главен прокурор на ЕС.

Тя не се съмнява в достоверността на информацията на издание като „Файненшъл таймс“.  "

"Всеки журналист си има свой източник. Сигурна съм, че България е гласувала против Кьовеши.", категорична е Маковей.

На въпрос на изданието, "защо според вас бяха толкова остри нападките срещу Лаура Кодруца Кьовеши при изслушването", Маковей споделя:

"Целта на тези, които я питаха за обвиненията срещу нея, бе да я накарат да се защитава. Което я принуди да отговаря на тези обвинения, вместо да говори за Европейската прокуратура, за измамите с европейски фондове. Тя бе единственият от тримата кандидати, поставен в това положение – да отговаря на толкова много въпроси, които бяха атаки срещу нея. А обвиненията са фалшиви и са дело на управляващите социалдемократи. Не знам дали знаете, но вече три години съдии и прокурори в Румъния протестират срещу промените в съдебната система, срещу последните изменения, внесени от правосъдния министър Тудорел Тоадер, които подчиняват прокурорите. И хората са с тях, защото виждат, че съдебната система е корумпирана." 

Относно разследването срещу еврокомсарите Франс Тимерманс и Вера Йоурова в Румъния, Моника Маковей заявява, че "то се води от същия прокурор, който обвинява и Лаура Кодруца Кьовеши в злоупотреба с власт. Той дори обяви публично, че тя никога не е била независим прокурор. Така че беше добре евродепутатите да видят тук коя е тази дама, преследвана заедно с еврокомисарите от румънската прокуратура."

Румънската евродепутатка Моника Маковей очаква санкции на ЕС срещу страната си.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.