Структури, различни от тези на Пеевски, сега маргинализират и цензурират всички медии, които не искат да си мълчат. Евродепутатите няма да чуят, че в България има нова цензура. Има, разбира се, свободни журналисти, които обаче водят битка на фронта и са напълно сами. Не са нито в единия, нито в другия политико-икономически лагер. И са напълно изоставени, маргинализирани и оставени като пушечно месо. Ако оцелеят - оцелеят. Ако ги няма, още по-добре, за да не се бъркат в голямото задкулисие и в общото поддържане на статуквото. За да може подмяната да продължи. Вече нищо лошо не може да се каже за новия политически проект /бел. ред. - на Асен Василев и Кирил Петков/. Журналист е казал нещо критично за него и след това е била предупредена. Има нови правила на цензура и те са свързани с новите проекти. 

Това казва в интервю за "Фрог нюз" разследващият журналист и издател на "Биволъ" Асен Йорданов.

Попитан откъде идва новата цензура, той отговаря така:

"Идва от нови структури, различни от тези на Делян Пеевски. И те в момента претендират да са истинските ментори на свободата на словото в България. Забелязвам, че тези структури до вчера казваха, че са радетели на свободата и съратници на „Биволъ“. Сега обаче започват да изолират свободните медии и да филтрират цялата информация, която отива към международните трибуни и институции през себе си. Правейки това, те спестяват истинските проблеми, които стоят пред свободните медии в България. Забележете, че вече не споменават за проблемите в съдебната система, филтрират имената на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, на сегашния Иван Гешев и на Делян Пеевски – един от санкционираните по закона „Магнитски“. Говорят се общи приказки".

За менторите на тази струкура, Йорданов посочва, че:

"Този кръг в момента маргинализира всички медии, които не са удобни и не искат да си мълчат. Започват постепенно да ни изолират. Това става със съдействието на фондация „Америка за България“. Въпросната фондация финансира едни и същи удобни медии, които така или иначе имат икономическа зависимост. Години наред те шумяха и говориха срещу групата на Пеевски. Но тяхната икономическа зависимост си остава. Те са си образували нещо като браншови кръг, с който си правят конференциите, говорят пред европейските институции, изявяват се като единствени ментори на свободата на словото".

Във връзка с визитата в България на делегация от мониторинговата група на Европейския парламент, следяща за свободата медиите и върховенството на закона в страните-членки на ЕС, Асен Йорданов коментира:

"Бих им казал, че те изобщо нямат представа за истинското състояние на свободата на словото в България. И че то се намира в по-лошо състояние, отколкото преди година, да речем. Първо - нищо не се е променило. Второ - влизат правилата на нова цензура. Членовете на европейската делегация едва ли ще чуят тази истина от казионните медии - тези на Пеевски и Прокопиев. И едните, и другите са политически и икономически зависими. Да, вече има нова цензура в България.

С цялото интервю можете да се запознаете от ТУК.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.